Supozohet që kur zgjohemi nga gjumi të jemi të freskët, por kjo nuk ndodh tek të gjithë njerëzit.

Disa zgjohen akoma më të përgjumur sesa kanë qenë para se të flinin, e kjo ka një shpjegim dhe një emër. Ekspertët këtë e quajnë “inerci e gjumit”, pra kjo ndodh kur zgjoheni të lodhur, shkruan Indianexpress.

Ky term përdoret nga ekspertët për t’iu referuar përgjumjes, çorientimit apo edhe performancës jo të mirë pas zgjimit nga gjumi.

Sipas ekspertëve, kur përjetoni “inercinë e gjumit” keni vazhdimisht nevojë vetëm për të fjetur.

1 në 3 prej nesh nuk i plotësojnë shtatë orë në natë, është e qartë se pak prej nesh zgjohen duke u ndjerë më të mprehtë, të pushuar mirë dhe plotësisht të gatshëm për të përballuar ditën e disa të tjerë jo.

Hej, e kuptojmë: Mes sezonit të zhurmshëm të festave, punës, detyrimeve me të dashurit, detyrave, gatimit, pastrimit dhe më gjerë (oh po, dhe në mënyrë ideale, pak kohë për stërvitje dhe përkujdesje të caktuar atje diku), është e vështirë të gdhendësh lini hapësirë ​​në orar për gjumë adekuat. Por të flesh më pak se shtatë deri në nëntë orë në natë ka disa pasoja të rënda shëndetësore. Hulumtimet sugjerojnë se gjumi i pamjaftueshëm ose me cilësi të ulët mund të ndikojë në imunitetin, shëndetin e zemrës, peshën, lëkurën, trurin dhe më shumë.

Ai gjithashtu mund të bëjë një numër në nivelet tuaja të energjisë dhe vigjilencës, duke i bërë ato aktivitete të përditshme të lartpërmendura të ndjehen të vështira. Rreth 45% e amerikanëve konfirmojnë se gjumi i dobët ose gjumi i pamjaftueshëm cilësor ndikoi në jetën e tyre të përditshme të paktën një herë gjatë javës së fundit, sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit.

Sigurisht, gjumë më i mirë dhe më i mirë sonte luan një rol të madh në nivele më të mira të energjisë nesër. Por sipas një studimi të botuar më 19 nëntor në revistën Nature Communications, disa faktorë të tjerë të modifikueshëm të stilit të jetesës mund të ndikojnë në nivelin tuaj të vigjilencës më shumë sesa gjenetikë. Njerëzit që ushtrojnë rregullisht, hanë mëngjes me karbohidrate dhe mbajnë një sheqer mjaft të qëndrueshëm në gjak, priren të ndihen më vigjilentë.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *