Studiuesja Stephanie Harrison, e cila ka studiuar shkencën e lumturisë për dhjetë vitet e fundit, pohon se paratë dhe suksesi nuk janë çelësi i lumturisë, por diçka më e thjeshtë.

“Unë mendoj se sekreti i lumturisë është ta përdorësh kush je për të ndihmuar njerëzit e tjerë. Për ta bërë këtë, duhet të zbulosh se kush je në të vërtetë, larg kushteve që na ka dhënë shoqëria jonë. Pastaj duhet të gjesh mënyrat më të mira. Për ta ndarë atë me njerëzit e tjerë, është me të vërtetë diçka që mund të filloni ta bëni menjëherë”, tha Harrison për CNBC.

Psikologët e testuan këtë teori në një studim të vitit 2022 me 122 njerëz me simptoma ankthi dhe depresioni, duke i caktuar rastësisht të bënin akte dashamirësie, të merrnin pjesë në aktivitete shoqërore ose të shkruanin mendimet e tyre për pesë javë. Në fund të eksperimentit, grupi i ngarkuar me kryerjen e akteve të mirësisë pa përfitimet më të mëdha për mirëqenien e tyre.

“Të ndihmosh njerëzit e tjerë është një nga nevojat tona. Është si nevoja për lidhje, dashuri ose vetëvlerësim. Ne duhet të bëjmë një ndryshim. Mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është nëpërmjet veprimeve të ndihmës. Por në të njëjtën kohë, ne gjithashtu kemi nevojë njerëz të tjerë që do të na ndihmojnë për të përmbushur nevojat tona”, shpjegon Harrison.

Ajo tregoi disa mënyra se si mund t’i ndihmoni të tjerët.

Dërgojini një mesazh të dashurit tuaj duke i bërë të ditur se sa shumë e vlerësoni.

Shkruani një email të këndshëm për dikë që lavdëron punën e tyre.

Telefononi një mik me të cilin nuk keni dëgjuar për një kohë të gjatë.

Buzëqeshni me një të huaj.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *