Puna me turne të natës edhe për disa ditë në javë mund të ketë pasoja serioze në shëndetin tuaj: zbulon një studim i ri. Nga personeli mjekësor dhe paramjekësor tek ata që punojnë në hoteleri ose në fabrika që kanë cikle prodhimi pa kufizime kohore: ka shumë profesione që përfshijnë turne të natës. Hulumtimet amerikane kanë monitoruar se si puna gjatë orëve që normalisht i kushtohen gjumit mund të ndikojë në shëndetin tuaj. Rezultatet janë mjaft shqetësuese.

Puna gjatë natës mund të ndryshojë ritmet natyrale të trupit
Hulumtimet nga Universiteti Shtetëror i Uashingtonit dhe Laboratori Kombëtar i Paqësorit Veriperëndimor kanë zbuluar se ndërrimet e natës mund të ndryshojnë ritmet natyrore që rregullojnë sheqerin në gjak, metabolizmin dhe inflamacionin, duke rritur rrezikun e çrregullimeve të ndryshme.

Puna e natës ose e ditës: studimi mbi një grup vullnetarësh
Studimi, i botuar në Journal of Proteome Research, i nënshtroi një grup vullnetarësh në tre ditë ndërrime të natës ose të ditës. Në fund të tre ditëve, pjesëmarrësit u mbajtën zgjuar për 24 orë në kushte konstante për të matur ritmet e tyre të brendshme biologjike pa ndërhyrje nga mjedisi. Gjatë kësaj periudhe 24-orëshe, mostrat e gjakut janë marrë në intervale të rregullta për të monitoruar ndryshimet në nivelet e proteinave.

Ndryshimet e natës: rezultatet në nivelet e sheqerit në gjak
Ndërsa disa nivele të proteinave mbetën konstante si midis punonjësve të ndërrimit të ditës ashtu edhe të natës, të tjerët treguan cikle të ndryshme 24-orëshe në punëtorët e ndërrimit të natës. Në mënyrë të veçantë, studiuesit vëzhguan një ndryshim pothuajse të plotë të proteinave të përfshira në rregullimin e sheqerit në gjak në pjesëmarrësit e turneve të natës. Ata zbuluan gjithashtu se proceset e përfshira në prodhimin dhe ndjeshmërinë e insulinës, të cilat zakonisht punojnë së bashku për të mbajtur nivele të shëndetshme të sheqerit në gjak, nuk ishin më të sinkronizuara në punëtorët e turnit të natës.

“Ajo që ne kemi treguar është se ne mund të shohim një ndryshim në modelet molekulare midis vullnetarëve me orare normale dhe atyre me orare të gabuara me orën e tyre të trupit,” tha Jason McDermott, një shkencëtar kompjuterik në Divizionin e Shkencave Biologjike të Universitetit. një deklaratë PNNL. “Efektet e këtij shtrembërimi nuk janë karakterizuar ende më parë në këtë nivel molekular dhe në këtë mënyrë të kontrolluar.”

Rreziku i diabetit dhe obezitetit
Studiuesit shtuan se ky zbulim mund të sigurojë të dhëna të reja se pse punonjësit e turneve të natës priren të jenë më të prirur ndaj çrregullimeve metabolike. “Në përgjithësi, gjetjet tona sugjerojnë se mospërputhja cirkadiane është e lidhur me një tërheqje të luftës midis mekanizmave të orës qendrore që kontrollojnë sekretimin e insulinës dhe mekanizmave të orës periferike që rregullojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës, gjë që mund të çojë në rezultate negative afatgjata si diabeti dhe obeziteti. ”, shkruajnë studiuesit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *