Ndarje apo jo, kur nuk jeni më mirë? Kjo është dilema. Në të dyja rastet, fëmijët mund të vuajnë. Mësoni pse me ndihmën e ekspertit.

Disa pacientë më tregojnë me dhimbje historinë e familjes së tyre dhe të prindërve të tyre, të cilët, megjithëse ishin në krizë, nuk zgjodhën ndarjen dhe qëndruan bashkë, të bindur se po bënin “të mirën e tyre”. Edhe pse ky vendim është marrë me qëllimin për të mos vuajtur fëmijët, shpeshherë përsëri i vë ata në një situatë shumë të vështirë.

Fëmijët mund të ndihen përgjegjës për ndarjen
Fëmijët ndonjëherë ndihen përgjegjës për lumturinë që të rriturit ia kanë mohuar vetes. Dhe edhe nëse babai dhe nëna mbajnë prindër të mirë, kur jetojnë nën të njëjtën çati, por nuk mund ta durojnë njëri-tjetrin, efektet tek fëmijët mund të jenë jashtëzakonisht negative, më të këqija se ato të shkaktuara nga ndarja.

Tensioni gjithashtu mund t’ju bëjë të vuani
Jemi mësuar ta mendojmë konfliktin si diçka shpërthyese, grindjet e vazhdueshme, të bërtiturat, hedhjen e pjatave. Në realitet, hulumtimi na thotë se edhe kur në çift ka ftohtësi, mur, distancë, mund të ketë probleme. Një familje në të cilën ka ende një klimë të lodhshme, jehona e vazhdueshme e debateve në dhomën tjetër… e gjithë kjo pengon rritjen e qetë të fëmijëve.

Ankthi për mungesën e ndarjes mund të jetë afër qoshes
Dhe sa më intensive dhe më të gjata të jenë konfliktet, aq më të këqija mund të jenë pasojat mbi to. Meshkujt, për shembull, priren të bëhen më kundërshtarë, transgresivë, të strehohen në varësi, në videolojëra, ndërsa femrat mund të vuajnë më lehtë nga ankthi dhe depresioni.


Vendimi duhet menduar mirë
Me pak fjalë, vendimi për të qëndruar dhe për të jetuar së bashku por pa dashuri duhet të përpunohet mirë. Por edhe thjesht ndarja fizikisht nuk i mbron fëmijët nëse dhimbja e përfundimit të marrëdhënies nuk pranohet dhe konflikti vazhdon edhe nga larg.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *