Aplikacioni i takimeve Bumble kërkoi falje të martën për drejtimin e një fushate reklamuese që, sipas kritikave të ndryshme të marra në internet, i tallte dhe i bënte gratë të ndiheshin fajtore që nuk kishin një jetë seksuale aktive. Në tabelat, të cilat u shfaqën në shumë qytete të mëdha në të gjithë Shtetet e Bashkuara, ishin mesazhe të tilla si “Ju e dini mirë se zotimi i dëlirësisë nuk është zgjidhja” dhe “Nuk keni nevojë të hiqni dorë nga takimi dhe të bëheni murgeshë. ”

“Kemi bërë një gabim”, ka shkruar kompania në një postim në Instagram. “Reklamat tona që i referohen dëlirësisë ishin një përpjekje për të kontaktuar një komunitet njerëzish të frustruar me botën e takimeve moderne, por në vend që të sillnim gëzim dhe humor, ne pa dashje bëmë të kundërtën. Për vite me radhë Bumble ka mbrojtur me pasion gratë dhe komunitetet e margjinalizuara dhe të drejtën e tyre për të ushtruar plotësisht zgjedhjet e tyre. Kjo fushatë nuk i përmbushi këto vlera”. Bumble tha se do të heqë reklamat dhe do t’i dhurojë organizatave të ndryshme që mbështesin të drejtat e grave, duke përfshirë një që mbron gratë që janë viktima të dhunës në familje.”

Në New York Times, gazetarja Gina Cherelus shpjegoi se reklamat mërzitën shumë përdorues sepse “të shikosh beqarinë dhe mungesën nga seksi si diçka negative nuk është aq e ndryshme nga konsiderimi i shthurjes dhe lirisë seksuale si gjëra të turpshme. Ajo që është e qartë është se gratë duan të jenë në gjendje të zgjedhin në mënyrë të pavarur se çfarë bëjnë me trupin e tyre”.

Reklamat, të cilat komentonin disa nga gjërat klasike që dikush thotë pas një takimi tjetër të gabuar, synonin të kishin një ton shakaje. Por ato janë interpretuar nga shumë përdorues online si përçmuese ose mosrespektuese ndaj shumë njerëzve që vullnetarisht kanë pushuar së kërkuari partnerë të rinj romantikë ose seksualë. Kjo kategori përfshin si personat që nuk janë të interesuar për seksin sepse janë aseksualë, ashtu edhe ata që preferojnë të abstenojnë prej tij për t’i dhënë më shumë rëndësi aspekteve të tjera të jetës së tyre. Në disa vende, si Koreja e Jugut, disa grupe grash kanë filluar gjithashtu të abstenojnë nga marrëdhëniet seksuale me burrat si një mjet për të protestuar ndaj seksizmit dhe dhunës gjinore.

Bumble ekziston që nga viti 2014 dhe konsiderohet nga shumë si alternativa feministe ndaj Tinder, aplikacionit më të njohur të takimeve nga të gjithë. Kjo famë është kryesisht për shkak të dy faktorëve: i pari është se themeluesja Whitney Wolfe e krijoi atë pasi u largua nga Tinder dhe paditi kompaninë e saj të mëparshme për diskriminim dhe ngacmim seksual. E dyta është se aplikacioni i lejon gratë vetëm të fillojnë një bisedë me njerëz që kanë shprehur interes për to. Gjithashtu për këtë arsye, reklamat e Bumble konsiderohet se i drejtohen kryesisht audiencës femërore.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *