AstraZeneca ka njoftuar se ka nisur tërheqjen në mbarë botën të vaksinës së saj kundër Covid-19. Këtë e kanë raportuar mediat ndërkombëtare. Kompania farmaceutike shtoi se do të tërheqë autorizimet e marketingut për Vaxzevria në Evropë. AstraZeneca e shpjegon vendimin e saj duke folur për një “tepricë të vaksinave të përditësuara në dispozicion”.

Kompania anglo-suedeze në fund të prillit pranoi për herë të parë në dokumentet gjyqësore gjatë proceseve ligjore në Londër se vaksina e saj Covid mund të shkaktojë trombozë si një efekt anësor i rrallë. Pranimi mund të hapë rrugën për vendbanime shumëmilionëshe, sipas mediave britanike.

Aktualisht, janë pesëdhjetë e një çështje të depozituara në Gjykatën e Lartë Britanike, viktimat dhe familjet e tyre kërkojnë dëmshpërblim mbi 100 milionë paund. Rasti i parë u paraqit vitin e kaluar nga babai i dy fëmijëve, Jamie Scott, i cili, pasi mori vaksinën në prill 2021, pësoi një dëmtim të përhershëm të trurit pasi zhvilloi një mpiksje gjaku dhe hemorragji në tru, gjë që e pengoi atë të punonte.

Gjigandi farmaceutik AstraZeneca është paditur në një padi grupore duke pretenduar se vaksina e saj, e zhvilluar me Universitetin e Oksfordit, ka shkaktuar vdekje dhe lëndime të rënda në dhjetëra raste. Efekti anësor i pranuar njihet si tromboza me sindromën e trombocitopenisë.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *