Fituesi i Eurovizionit Nemo ka folur për rëndësinë e të qenit personi i parë jo-binar që fiton konkursin e këngës, duke thënë se ata janë “jashtëzakonisht krenarë”.

Artisti 24-vjeçar zviceran, i cili përdor përemrat e tyre/ata, triumfoi në konkursin e këtij viti me këngën e tyre The Code, e cila detajon rrugëtimin e tyre drejt të kuptuarit dhe pranimit të identitetit të tyre jobinar.

Duke folur në një konferencë për shtyp pas fitores së tyre, Nemo tha: “Ndihem jashtëzakonisht krenar, jo vetëm për mua, por për të gjithë komunitetin tonë, për këdo atje që është jobinar, gjinor, transgjinor, thjesht njerëz që guxojnë të të jenë vetvetja dhe njerëzit që duhet të dëgjohen dhe të kuptohen.

“Ne kemi nevojë për më shumë dhembshuri, kemi nevojë për më shumë ndjeshmëri, duhet të dëgjojmë njëri-tjetrin, duhet të përpiqemi të kuptojmë njëri-tjetrin në vend që të flasim për njëri-tjetrin, duhet të flasim me njëri-tjetrin dhe mendoj se kjo është me të vërtetë e rëndësishme dhe unë Shpresoj që sonte mund të jetë një mënyrë për ta kujtuar këtë.”

Nemo shpjegoi se ata duhej të kontrabandonin flamurin e tyre jo-binar në ngjarje pasi organizatorët e Eurovizionit u thanë se nuk mund ta përdornin atë gjatë paradës së flamurit ose performancës së tyre.

“Më duhej të kontrabandoja flamurin tim sepse Eurovizioni tha jo, dhe gjithsesi e bëra. Shpresoj që edhe disa njerëz të tjerë e bënë këtë. Ky është qartë një standard i dyfishtë. Unë theva kodin dhe theva trofeun, trofeu mund të jetë rregulluar – ndoshta Eurovizioni ka nevojë për një rregullim të vogël herë pas here.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *