Autoritet lokale në qytetin e Milanos po propozojnë një ligj të ri për të ndaluar akulloren pas mesnate në një përpjekje për të mbrojtur qetësinë e banorëve.

Për shumë persona një akullore natën vonë është pjesë e kulturës italiane, por kjo ndoshta nuk do të jetë e mundur më.

Nëse miratohet, ligji i ri mund të hyjë në fuqi muajin e ardhshëm dhe të zgjasë deri në nëntor – diçka për të cilën shitësit vendas nuk do të jenë më të kënaqur, duke pasur parasysh se ata janë mësuar të shesin akullore vonë natën si pjesë e kulturës italiane.

Propozimi do të ndalonte të gjitha ushqimet e gatshme, duke përfshirë picat dhe pijet, pas orës 12:30 të mëngjesit gjatë ditëve të javës dhe 1:30 të mëngjesit gjatë fundjavave dhe festave publike – të gjitha në një përpjekje për të shtypur grupet e zhurmshme që grumbullohen në rrugë dhe për të mbajtur banorët lokalë të zgjuar.

Ndalimi do të jetë në fuqi në 12 nga rrethet e Milanos – duke përfshirë rrethet qendrore të Brera dhe Ticinese, si dhe Darsena, Lazzaretto, Corso Como dhe zonat e njohura të jetës së natës të Arco della Pace dhe Navigli.

Muajin e kaluar, kryebashkiaku Giuseppe Sala deklaroi se “një segment i konsiderueshëm i popullsisë po ankohet për zhurmën e tepërt”.

“Në rolin tim duhet të dëgjoj të gjithë qytetarët, përfshirë ata që duhet të punojnë dhe ata që duan të bëjnë biznesin e tyre”, shtoi Sala.

“Ne po kërkojmë një ekuilibër mes socialitetit dhe argëtimit, paqes dhe shëndetit të banorëve dhe aktivitetit të lirë ekonomik të tregtarëve dhe sipërmarrësve”, shkroi në Facebook Marco Granelli, nënkryetari përgjegjës për sigurinë.

Kjo nuk është hera e parë që qyteti italian po përpiqet të ndalojë akulloret natën.

Në vitin 2013, këshilli i qytetit – nën kryebashkiakun e atëhershëm Guiliano Pisapia – dështoi në përpjekjen për të larguar lëpirësit e akulloreve të natës vonë nga rrugët. Masat e propozuara u pritën me reagime – atë që mediat italiane e quajtën “beteja e konëve”. Kjo përfshinte një lëvizje të ulur “Occupy Gelato” – një rifjalë më e shijshme ndaj lëvizjes socio-politike populiste që kundërshton pabarazinë sociale dhe ekonomike.

Qytetarët kanë afat deri në fillim të Majit për të apeluar dhe sugjeruar ndryshime në ligjin e ri të propozuar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *