Oluwatosin, 17 vjeç e gjen veten në një sallë provimi, para tij është një fletë me ushtrime matematike. Testi është plot me pyetje për të cilat ai nuk është përgatitur. Ai zgjohet, i djersitur dhe me dhimbje koke, i lehtësuar kur zbuloi se në të vërtetë ishte e gjitha një ëndërr.

Nuk ka asnjë provim. Por kjo është sa për të ditur se sa të zakonshme janë ëndrrat për provimet, sepse jo të gjithë i mbajnë mend ato.

Por pse i shohim ato dhe a mund të bëjmë diçka për t’i ndaluar?

Colin Espie, profesor i mjekësisë së gjumit në Universitetin e Oksfordit, thotë se truri ynë është zgjuar edhe kur jemi në gjumë. Ai është i zënë me çimentimin e gjërave që kemi mësuar, duke ndërtuar mbi kujtimet tona dhe duke përpunuar emocionet tona. Por ato prodhojnë edhe “output”, ose atë që ne e njohim si ëndrra.

“Ne priremi të marrim pak njohuri për faktin se truri ynë po punon një material.” thotë ai.

Ëndrrat rreth provimeve duhet të na ndihmojnë të “sigurojmë” se gjithë ai mësim po bëhet, edhe pa e ditur ne.

“Ndoshta me këto ëndrra truri juaj po ju thotë… ‘E di që po të shqetëson, e di që është diçka që duhet përfunduar. Por unë po merrem me të.’”, thotë ai.

“Kjo nuk do të thotë se ne nuk duhet të studiojmë gjatë ditës. Truri mund të konsolidojë vetëm gjërat që ne po përpiqemi të mësojmë.”

Ne mund të përjetojmë më shumë gjëra gjatë ditës. Por pse janë më të shpeshta ëndrrat e provimeve?

“Është një temë e zakonshme të ëndërrosh për çdo gjë që është kërcënuese.” thotë Prof Espie. Vetëm për shkak se diçka është kërcënuese nuk do të thotë se është e keqe, thotë ai, por mund të nënkuptojë se është sfiduese dhe provimet janë sfiduese.

“Shumica e njerëzve nuk i presin me padurim provimet e tyre apo jo?”

Është në mendjen tuaj gjatë ditës dhe nuk duhet të na habisë që është në mendjen tonë gjatë natës. Ëndrrat e provimit janë mjaft të zakonshme, sipas Prof Espie.

“Për një pjesë të njerëzve, ëndrrat e provimit nuk janë të ndërgjegjshme, kështu që ju nuk jeni fare të vetëdijshëm për to. Për disa njerëz është fenomen i rrallë për të tjerë një problem që kthehet çdo natë.”

Zuhal, 19 vjeç shpesh ëndërron se është vonë.

“Zgjohem dy ose tre herë para alarmit tim për të kontrolluar kohën. Mendoj… më duhet të fle edhe një orë, por nuk mundem.”

Për Prof Espie, shpjegimi është “mjaft i thjeshtë”.

Zuhal gjithashtu ëndërron për pyetje që vijnë në fletët e provimit, të cilave ajo nuk e di se si t’u përgjigjet, por kjo nuk ka ndodhur kurrë në realitet.

Makthet, thotë profesori, janë ëndrra emocionale, një shenjë se ndjenjat tona po përpunohen ndërsa flemë. Disa mund të zgjasin me vite, duke përfshirë ato në lidhje me provimet. Ato ndonjëherë mund të “shkaktohen” nga emocione të ngjashme edhe pse ato mund të ndodhin rastësisht.

“Truri ynë i kategorizon gjërat. Një ëndërr provimi më vonë mund të mos ketë të bëjë me një provim, por mund të jetë e gjitha me të qenit i testuar në një farë mënyre.”

Epo, nëse vërtet keni provime në vijim, Prof Espie rekomandon të keni një orar të mirë studimi me pushime të rregullta, në mënyrë që të mund të “siguroni veten” se “keni një plan dhe po e bë atë plan në veprim. Shmangni edhe mësimin natën vonë.

“Nëse fle me formula për matematikën në mendje, ka shumë mundësi që të zgjohesh në mes të natës, me ato në mendje. Jepini vetes një periudhë qetësimi.”, thotë Prof Espie./doramagazine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *