Nivelet e larta të plumbit të zbuluar në flokët e Ludwig van Beethoven sugjerojnë se kompozitori kishte helmim nga plumbi, i cili mund të ketë kontribuar në sëmundjet që ai duroi gjatë jetës së tij, duke përfshirë shurdhimin, sipas një studimi të ri.

Përveç humbjes së dëgjimit, kompozitori i famshëm klasik pati ankesa të përsëritura gastrointestinale gjatë gjithë jetës së tij, përjetoi dy sulme të verdhëzës dhe u përball me sëmundje të rënda të mëlçisë.

Besohet se Beethoven vdiq nga sëmundja e mëlçisë dhe veshkave në moshën 56-vjeçare. Por procesi i të kuptuarit se çfarë i shkaktoi problemet e tij të shumta shëndetësore ka qenë një enigmë shumë më e ndërlikuar, një gjë që edhe vetë Beethoven shpresonte se mjekët do ta zgjidhnin përfundimisht.

Kompozitori shprehu dëshirën e tij që sëmundjet e tij të studiohen dhe të ndahen në mënyrë që “sa të jetë e mundur të paktën bota do të pajtohet me mua pas vdekjes sime”.

Një ekip ndërkombëtar studiuesish u nisën gati një dekadë më parë për të përmbushur pjesërisht dëshirën e Beethoven-it duke studiuar flokët e tij. Duke përdorur analizën e ADN-së, ekipi përcaktoi se cilat me të vërtetë i përkisnin kompozitorit dhe cilat ishin mashtruese, dhe renditi gjenomin e Beethoven duke analizuar bravat e tij të vërtetuara.

Gjetjet, të publikuara në një raport të marsit 2023, zbuluan se Beethoven kishte faktorë të rëndësishëm rreziku gjenetik për sëmundjen e mëlçisë dhe një infeksion të hepatitit B përpara vdekjes së tij. Por rezultatet nuk dhanë ndonjë njohuri mbi shkaqet themelore të shurdhimit të tij, i cili filloi në të 20-at e tij, ose problemet e tij gastrointestinale.

Gjenomi i Beethoven u bë i disponueshëm publikisht, duke ftuar studiues në mbarë botën për të hetuar pyetjet e vazhdueshme rreth shëndetit të Beethoven. Ndërkohë, shkencëtarët vazhdojnë të shqyrtojnë në mënyrë figurative flokët e vërtetuar të flokëve të Beethoven me një krehër me dhëmbë të imët, duke nxjerrë në pah njohuri befasuese.

Përveç përqendrimeve të larta të plumbit, gjetjet e fundit treguan arsenik dhe merkur që mbeten të bllokuar në fijet e kompozitorit gati 200 vjet pas vdekjes së tij, sipas një letre të re të botuar të hënën në revistën Clinical Chemistry . Dhe njohuritë mund të ofrojnë dritare të reja jo vetëm për të kuptuar sëmundjet kronike shëndetësore të Beethoven, por nuancat e ndërlikuara të jetës së tij si kompozitor.

Christian Reiter, tani zëvendësdrejtor në pension i Qendrës së Mjekësisë Ligjore në Universitetin Mjekësor të Vjenës, kishte studiuar më parë Hiller Lock, një mostër flokësh të gjatë që i atribuohet Beethoven. Ai shkroi dhe publikoi një punim të vitit 2007 pasi përcaktoi se kishte nivele të larta të plumbit në flokë dhe sugjeroi se plumbi mund të ketë kontribuar në shurdhimin e kompozitorit dhe potencialisht vdekjen e tij.

Në një kthesë, studimi i sekuencës gjenomike të vitit 2023 zbuloi se Hiller Lock nuk i përkiste Beethoven-it dhe në fakt ishte një mostër flokësh nga një grua. Por në atë kohë studiuesit nuk testuan mostrat e sapo vërtetuara të flokëve të Beethoven për plumb.

Pra, pyetja mbeti: A kishte Beethoven helmim nga plumbi?

Një ekip i veçantë kërkimor përdori dy metoda të ndryshme për të kërkuar prova të plumbit në dy tufëza të vërtetuara të flokëve të Beethoven: brava Bermann, që vlerësohet të ishte prerë midis fundit të 1820 dhe marsit 1827, dhe flokët Halm-Thayer, të cilën Beethoven e dorëzoi me dorën e tij për pianistin Anton Halm në prill 1826.

Ishte shumë e zakonshme gjatë jetës së Beethoven që njerëzit të mblidhnin dhe mbanin tufë flokësh nga njerëzit e dashur ose të famshëm, tha Ëilliam Meredith, studiues i Beethoven dhe bashkautor i studimit të analizës gjenomike të vitit 2023 dhe studimit të fundit.

Hulumtimi më i ri zbuloi nivele tepër të larta të plumbit në të dy mostrat: 64 herë niveli i pritshëm në Bermann Lock dhe 95 herë niveli i pritur në bllokimin Halm-Thayer.

“Këto nivele konsiderohen si helmim nga plumbi,” tha autori kryesor i studimit Nader Rifai, profesor i patologjisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe drejtor i kimisë klinike në Spitalin e Fëmijëve në Boston. “Nëse hyni në ndonjë dhomë urgjence në Shtetet e Bashkuara me këto nivele, do të pranoheni menjëherë dhe do t’i nënshtroheni terapisë chelation.”

Diagnostifikimi i Beethoven

Nivelet e larta të plumbit si ato të zbuluara në flokët e Beethoven “zakonisht shoqërohen me sëmundje gastrointestinale dhe renale dhe ulje të dëgjimit, por nuk konsiderohen mjaft të larta për të qenë shkaku i vetëm i vdekjes”, shkruajnë autorët e studimit. Për shkak se studiuesit nuk kanë mostra flokësh nga më herët në jetën e Beethoven, është e pamundur të kuptohet kur filloi helmimi me plumb, tha Meredith.

Autorët e studimit nuk besojnë se helmimi me plumb ishte i vetmi përgjegjës për vdekjen ose shurdhimin e Beethoven. Por ai përjetoi simptoma të helmimit nga plumbi gjatë gjithë jetës së tij, duke përfshirë humbjen e dëgjimit, ngërçet e muskujve dhe anomalitë renale, tha Rifai.

Të dy bravat gjithashtu përmbanin nivele të rritura të arsenikut dhe merkurit, rreth 13 deri në 14 herë më shumë se sasia e pritur, sipas studimit.

Bashkautori i studimit Paul Jannetto, profesor i asociuar në departamentin e mjekësisë laboratorike dhe patologjisë dhe drejtor laboratori në klinikën Mayo, kreu analizën e mostrave dhe tha se kurrë nuk kishte parë nivele kaq të larta të plumbit.

Por Rifai tha se pa nivele të krahasueshme plumbi kur kreu kërkime në dy fshatra në Ekuador, ku tregtia kryesore është lustrimi i pllakave me plumb nga bateritë. Fshatarët përjetuan vonesa mendore, humbje dëgjimi dhe anomali hematologjike, të cilat janë të zakonshme në sëmundjet e mëlçisë, tha ai.

Ekspozimi ndaj plumbit gjatë jetës së Beethoven

Aktualisht, nuk është kuptuar sasia mesatare e plumbit në trupat e njerëzve si Beethoven që jetonin në Vjenë gjatë shekullit të 19-të, tha Rifai.

Ai tha se shpreson të ketë akses në flokët e vjetra që njerëzit kanë nga familjet e tyre për të përcaktuar nivelin bazë të popullsisë në atë kohë pasi nuk ka dokumentacion.

Por si përfundoi Beethoven me kaq shumë plumb, si dhe arsenik dhe merkur, në trupin e tij? Substancat me gjasë janë grumbulluar gjatë dekadave të jetës së kompozitorit përmes ushqimit dhe pijeve, tha Rifai.

Bethoven dihej se favorizonte verën, ndonjëherë pinte një shishe në ditë dhe pinte verë të hidraulikut. Një praktikë e zakonshme që daton të paktën 2,000 vjet më parë, krijimi i verës së plumbit përfshin shtimin e acetatit të plumbit si një ëmbëlsues dhe ruajtës, tha Rifai. Në atë kohë, plumbi u përdor gjithashtu në prodhimin e qelqit për t’i dhënë enëve të qelqit një pamje më të qartë dhe tërheqëse.

Bethoven gjithashtu pëlqente të hante peshk dhe në atë kohë, lumi Danubi ishte një burim i madh industrie, që do të thotë se mbeturinat përfundonin në të njëjtin lumë që ishte një burim peshku i kapur për konsum – dhe se peshku me gjasë përmbante arsenik dhe merkur, Rifai tha.

Helmimi nga plumbi duket të jetë faktori i katërt që kontribuoi në dështimin e tij të mëlçisë, përveç gjeneve që e predispozuan Beethoven-in ndaj sëmundjes së mëlçisë, infeksionit të tij nga hepatiti B dhe prirjes së tij për të pirë alkool, tha Meredith.

Lidhja e shëndetit dhe muzikës së Beethoven

Kompozitori u shkroi një letër vëllezërve të tij në 1802 duke kërkuar që mjeku i tij, Johann Adam Schmidt, të përcaktojë dhe të ndajë natyrën e “sëmundjes” së tij pasi Beethoven vdiq. Letra njihet si Testamenti i Heiligenstadt.

Por dokumentet e mbajtura nga mjeku i preferuar i Beethoven, i cili vdiq 18 vjet para pacientit të tij, kanë humbur.

Në letrën e vitit 1802 drejtuar vëllezërve të tij, Beethoven pranoi se sa i pashpresë ndihej si një kompozitor muzikor që po luftonte me humbjen e dëgjimit, por puna e tij e pengoi atë të vriste jetën e tij. Ai tha se nuk donte të largohej “përpara se të prodhonte të gjitha veprat që ndjeudëshirën për t’i kompozuar”.

7 maji shënoi 200 vjetorin e shfaqjes së parë të Simfonisë së Nëntë të famshme të Beethoven, e cila konsiderohet kryesisht si vepra e tij më e madhe dhe simfonia e tij e fundit. Plotësisht i shurdhër në atë kohë, Bethoven ishte në skenë si një nga dirigjentët, por orkestra u udhëzua të ndiqte drejtimin e mikut të Beethoven, i cili ishte gjithashtu në skenë. Koncerti shënoi një nga momentet më triumfuese në jetën e Beethoven-it ku turma duartrokisnin dhe tundnin shamitë e tyre drejt muzikantit të dashur./doramagazine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *