Një udhëzues për të interpretuar shkurtesat e produkteve të diellit dhe për të kuptuar se sa dhe si të mbroheni. Akronimi SPF tashmë ka hyrë në leksikun e verës. Por shpesh në paketimin e një produkti diellor gjejmë fjalë të tjera me një kuptim të panjohur. Ne ju ndihmojmë t’i deshifroni ato dhe të kuptoni pse ia vlen të dini se si t’i lexoni ato. Gjëja e parë që duhet të dini është se në kremrat kundër diellit cilësor mbrojtja është me spektër të gjerë, domethënë mbron nga të gjitha llojet e rrezatimit: UVA, UVB, drita e dukshme, rrezet infra të kuqe. Por le të shkojmë me radhë.

Çfarë do të thotë SPF në një produkt mbrojtës nga dielli?

SPF është një akronim që qëndron për faktorin e mbrojtjes nga dielli, fjalë për fjalë “faktori i mbrojtjes nga dielli”. Numri që vijon, për shembull SPF 30, tregon kohën kur mund të qëndrojmë në diell pa u djegur, falë vetë mbrojtjes. Por është e rëndësishme të dini se ajo nuk tregon një vlerë absolute, por një vlerë relative për aftësinë tonë për të toleruar rrezatimin diellor, dhe kjo varet nga çehrja jonë. Sa më i lehtë të jetë fototipi, aq më i madh është probabiliteti, ose më saktë siguria, për t’u djegur nga dielli.

Le të marrim një shembull: nëse në mungesë të kremit diellor, digjemi pas rreth 10 minutash, do të thotë që një krem ​​me SPF 30 do të rrisë 30 herë kohën kur mund të qëndrojmë të qetë nën diell. Truku është të bëni një veprim të thjeshtë matematikor: 10 (minuta) x 30 (indeksi i mbrojtjes).

Roli vendimtar i fototipit në zgjedhjen e diellit
Sigurisht, duhet mbajtur mend se koha e rrezikut të djegies është subjektive: disa njerëz mund të digjen në më pak ose më shumë kohë. Specifikojmë edhe kuptimin e fjalës djegie: nuk duhet të mendojmë për djegien e rëndë me flluska, por edhe për shenjën e kuqe të thjeshtë që shfaqet pas një dite jashtë duke veshur një majë, të cilës nuk i kemi dhënë asnjë peshë.

Një informacion i fundit: akronimi SPF i referohet gjithmonë rrezeve UVB, ato të shkurtra, përgjegjëse për djegien nga dielli. Në verë ato janë më të pranishme se në pjesën tjetër të vitit dhe kulmin e arrijnë në orët qendrore të ditës.
Ju mund të keni vënë re se prej disa vitesh etiketa e rrethuar UVA është shfaqur në paketimin e kremrave kundër diellit, zakonisht pranë etiketës UVB (e cila pothuajse gjithmonë nuk është e rrethuar). Pse përfaqësohet në këtë mënyrë? Kjo do të thotë që produkti përmban filtra UVA, të testuar sipas udhëzimeve COLIPA (Shoqata Evropiane e Tualetit dhe Parfumerisë Kozmetike). Për më tepër, për të pasur simbolin e rrethit, produkti duhet të përmbajë të paktën 1/3 filtra UVA në krahasim me filtrat UVB. Kthimi në shembullin tonë matematikor: një mbrojtje SPF 30 me akronimin UVA të mbyllur në rreth ka një indeks mbrojtjeje nga rrezet UV të barabartë me 10.

Por pse të mbroheni edhe nga rrezet UVA? Sepse ato janë përgjegjëse për pigmentimin e drejtpërdrejtë dhe të përkohshëm (ai zbehet në pak orë), i quajtur fenomen Meyrowsky, si dhe për fotoplakjen, pasi ato arrijnë në shtresat më të thella të lëkurës, duke degraduar strukturat e saj mbështetëse (kolagjenin dhe elastinën).

Shutterstock – Diagrami tregon nivelin e thellësisë së lëkurës së prekur nga rrezet e ndryshme UV dhe akronimet përkatëse të mbrojtjes për t’i mbrojtur ato.

Çfarë do të thotë PA në një sistem diellor?
Prej disa kohësh në paketimin e kremrave kundër diellit kemi gjetur akronimin PA të ndjekur nga një sekuencë +. Çfarë do të thotë? Tregon mbrojtje ndaj rrezeve të tipit A, të pranishme gjatë gjithë vitit, përgjegjëse për plakjen e lëkurës (rrudhat, çngjyrosjet, teleangiektazitë, etj.). Pikërisht për këtë arsye, akronimi PA+ gjendet zakonisht në produktet e diellit të përditshëm, në hidratuesit e ditës me SPF dhe në make-up si fondatinat dhe primerët. Por tani ajo gjendet gjithnjë e më shpesh edhe në produktet klasike diellore për detin dhe malin.

Si klasifikohet indeksi PA? Ekzistojnë katër nivele mbrojtjeje: PA+, PA++, PA+++ dhe PA++++.

Ndryshe nga akronimi SPF, termi PA nuk është një sistem klasifikimi i kodifikuar universalisht në të gjithë botën, por është një metodë e pavarur e zhvilluar fillimisht në Japoni (në 1996) dhe më pas e “huazuar” nga vende të tjera, përkatësisht: Gjermania, Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara. dhe Australisë. Mungesa e mundshme e këtij akronimi nuk do të thotë që kremrat e diellit në fjalë nuk ofrojnë mbrojtje kundër UVA, në të vërtetë ngjitësi i rrethuar gjithmonë mbizotëron (shih më lart).

Çfarë do të thotë PPD në disa etiketa?
Dhe më pas, në disa produkte, zakonisht në kremrat kundër diellit të fytyrës të destinuara për tregun aziatik, shohim shkrimin PPD, duke na ngatërruar edhe më shumë. Le të fillojmë duke deshifruar akronimin: Errësim i vazhdueshëm i pigmentit, fjalë për fjalë “errësim i vazhdueshëm i pigmentit”, pra nxirja shumë e dëshiruar. Për të qenë të saktë, akronimi PPD është një metodë vlerësimi me të cilën testohen në laborator indekset e mbrojtjes ndaj rrezeve UVA, pra PA e parë në paragrafin e mëparshëm, por shton një karakteristikë shtesë, pra nxirjen.

Për ata që dëshirojnë të kuptojnë kuptimin e tij, PPD në një krem ​​dielli tregon kohën që i duhet lëkurës për t’u errësuar përgjithmonë, domethënë për të prodhuar melaninë si pasojë e rrezeve UVA, pa pasur dëmtime nga dielli. Ndërkohë, aplikimi i kremit kundër diellit e pasuron lëkurën me mbrojtje dhe e lejon atë të zhvillojë një çehre të bukur e cila, fiziologjikisht, ndodh brenda 72 orëve: kjo është në fakt koha në të cilën zhvillohet melanina, e cila është rezultat i reagimit ndaj rrezeve UVB. dhe UVA.
Çfarë do të thotë IR në një produkt diellor?
Do të thotë që produkti mbron nga rrezet infra të kuqe, ato përgjegjëse për nxehtësinë. Kohët e fundit është zbuluar se rrezet infra të kuqe shkaktojnë stres oksidativ dhe formimin e radikaleve të lira, dhe në një masë më të vogël se UVA, degradimin e kolagjenit, johomogjenitetin e ngjyrës dhe ndryshimin e funksionit pengues.

Dhe akronimi HEVL?
Kjo tregon se kremi kundër diellit mbron nga drita e dukshme, e cila është fjalë për fjalë çdo dritë që syri i njeriut mund të shohë. Në disa produkte diellore, shkurtesa HEVL zëvendësohet me VL. Pse të mbroheni nga rrezet e diellit që shohim me sy të lirë? Sepse është treguar se drita e dukshme kontribuon në formimin e eritemës në lëkurë dhe një formë të hiperpigmentimit post-inflamator.

Disa kremra kundër diellit mund t’i gjeni në etiketë
Së fundi, këtu është një listë – jo shteruese – e filtrave kryesorë të sigurt kimik të diellit që mund të gjeni në etiketën e një kremi kundër diellit:

Avobenzone në INCI Butil Metoksidibenzoilmetan;
Etilheksil salicilat;
Octyl Salicilate;
Mexoryl SX ose Ecamsule në INCI Terefthalylidene Dikamphor Sulfonic Acid;
Uvinul A Plus në INCI Dietilamino Hidroksibenzoil Heksil Benzoat;

Dietilheksil Butamido Triazone;
Etilheksil Triazone;
Tinosorb M në INCI Methyilen Bis-Benzotriazolyl;
Tetrametilbutilfenol;
Tinosorb S në INCI Bis-Etilheksiloksifenil Triazinë;
Mexoryl XL në INCI Drometrizole Trisiloxane;
Homosalate (HMS).


Krem dielli kimik të papërdorur
Filtrat kimikë të mëposhtëm po zhduken gradualisht nga formulimet e kremrave të diellit pasi janë zbuluar se janë të dëmshëm për mjedisin, pasi zbardhojnë shkëmbinjtë koralorë ose grumbullohen në shtratin e detit. Disa konsiderohen potencialisht irrituese në terma afatgjatë, por të dhënat e disponueshme nuk janë të sigurta.

Oksibenzona në INCI Benzophenone-3;
oktokrilen;
Octinoksate në inci Octyl Methoxycinnamate
Mbrojtësit fizikë të diellit që përdoren në kremrat kundër diellit
Aktualisht, filtrat kryesorë fizikë të diellit që përdoren në krem ​​janë oksidi i zinkut (INCI: oksid zinku), dioksidi i titaniumit (INCI: dioksidi i titaniumit) dhe gama oryzanol (INCI: Oryza sativa). Ato përftohen nga shtypja e këtyre mineraleve natyrale për t’u shndërruar në një pengesë mbrojtëse ndaj diellit.

Cili është ndryshimi midis kremrave kimikë dhe fizikë të diellit?
Si përmbledhje, kremrat kimikë të diellit thithin rrezatimin diellor dhe e neutralizojnë atë. Nga ana tjetër kremrat fizikë kundër diellit i largojnë nga jashtë dhe për këtë arsye në paketimin e kremrave kundër diellit mund të gjeni formulimin se ato reflektojnë rrezet e diellit. Të dy filtrat mbrojnë nga dielli dhe janë të sigurt për shëndetin e njeriut: zgjedhja varet nga një çështje shije ose preferencash kozmetike. Megjithatë, formulimet e kremrave të diellit përfshijnë gjithnjë e më shumë një kombinim të filtrave kimikë dhe fizikë për të mbrojtur më mirë nga dielli.

Marrë nga: Donna Moderna

Përkthyer nga Dora Magazine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *