Bashkimi Evropian sulmon Meta, kompania që kontrollon Facebook, Instagram, WhatsApp dhe Messenger, e themeluar në vitin 2004 nga Mark Zuckerberg. Tonet janë më pak të ashpra se ato të përdorura kundër TikTok, por akuzat janë të njëjta: algoritmet sociale po i çojnë të rinjtë evropianë drejt e në vorbullën e varësisë dhe platformat ofenduese nuk po bëjnë sa duhet për t’i mbrojtur ata.

Brukseli beson se sistemet e Metës “mund të stimulojnë varësitë e sjelljes tek fëmijët” dhe efektet e izolimit dhe depresionit që janë të rrezikshme për shëndetin e tyre mendor. Algoritmet e Facebook dhe Instagram mund të “shfrytëzojnë dobësitë dhe papërvojën e të miturve”, duke i bërë ata të varur dhe të krijojnë efekte të rrezikshme si ai i “vrimës së lepurit”, i cili inkurajon fëmijët të bien në një kurth duke vazhduar të shikojnë video të ngjashme. pas tjetrit. Përballë këtij skenari, nisja e një hetimi dukej e pashmangshme në Palazzo Berlaymont.

“Meta nuk bëri mjaftueshëm”
Thierry Breton, komisioneri që drejton ekipin e teknologjisë së BE-së, shpjegoi: “Ne nuk jemi të bindur që Meta ka bërë mjaftueshëm për të përmbushur detyrimet e Aktit të Shërbimeve Dixhitale për të zbutur rreziqet e efekteve negative në shëndetin fizik dhe mendor të të rinjve evropianë në internet. ” Hetimi – që synon gjithashtu mjetet e verifikimit të moshës së Metës, të cilat “mund të mos jenë të arsyeshme, proporcionale dhe efektive” – ​​prek zemrën e dizajnit të mediave sociale.

Përgjigja e Metës
Lajmi për hetimin e nisur nga BE-ja ka mbërritur padyshim në Menlo Park, nga ku kompania siguroi menjëherë bashkëpunimin e plotë. “Ne duam që adoleshentët të kenë përvoja në internet që janë të sigurta dhe të përshtatshme për moshën e tyre”, mbrojti majori tashmë nën hetim në Kaliforni për të njëjtat arsye dhe në Kontinentin e Vjetër për reklama mashtruese dhe dezinformata. Ekipi i teknologjisë së BE-së e kishte paralajmëruar tashmë Metën për shkelje të mundshme ndaj mbrojtjes së të miturve në muajt e fundit. Por përgjigjet e marra nuk u konsideruan qetësuese.

Çfarë rrezikon kompania e Zuckerberg
Rreziku, për kompaninë e Zuckerberg, është të përballet me gjoba deri në 6% të qarkullimit të saj global, si dhe të bëjë ndryshime në funksionimin e dy platformave të saj kryesore. Precedenti i TikTok është emblematik: nisja e hetimit kundër tij bëri që rrjeti social i njohur kinez të pezullonte programin e tij të shpërblimeve në aplikacionin Lite në Francë dhe Spanjë. Frika evropiane për marrëdhëniet mes të miturve dhe mediave sociale ndahet edhe me autoritetet amerikane. Çështja paraqet një sfidë të pamohueshme “për të gjithë sektorin” edhe me pranimin e vetë Menlo Park. E cila, në përgjigjen e saj për BE-në, kujtoi gjithashtu se kishte zhvilluar “gjatë dekadës së fundit mbi 50 mjete dhe politika të dizajnuara pikërisht për t’i mbrojtur ato”. Tetorin e kaluar, mbi tridhjetë shtete amerikane, të udhëhequra nga Kalifornia dhe Kolorado, paditën Metën për përdorimin e “karakteristikave manipuluese psikologjike” për të tërhequr fëmijët.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *