Ndryshimi i vendeve të punës ose kërkimi i një lëvizjeje në karrierë, të paktën në fillim, mund të jetë i frikshëm. Por pavarësisht nga arsyet që na shtyjnë të bëjmë një ndryshim profesional, nga një pushim nga puna te nevoja për të gjetur një ekuilibër mes punës dhe jetës private, është e rëndësishme të mbërrini të përgatitur në mënyrë që të ndiheni më të sigurt. Këtu janë gjashtë hapat bazë.

Regjistrohuni në një kurs
Para së gjithash, duhet të jeni të vetëdijshëm për atë që do të bëni në të ardhmen. Për këtë arsye ne duhet të ndjekim një kurs të fokusuar në punën që kemi zgjedhur. Marrja e orëve jo vetëm që do të na ndihmojë të përmirësojmë aftësitë tona, por ato do të ofrojnë hapësira të sigurta për të provuar gjëra të reja dhe për të bërë pyetje. Për më tepër, falë kursit mësimor, ne mund të fillojmë të njohim njerëz që janë ose do të jenë pjesë e mjedisit të ri të punës.

Lidhuni me njerëzit në karrierën që dëshironi

Një mënyrë e shkëlqyer për të mësuar më shumë rreth karrierës që dëshironi të ndiqni është të bisedoni me njerëz që tashmë e bëjnë atë. Ndërsa një kurs sigurisht që mund të jetë i dobishëm, aspektet e përditshme të një pune mund të ndryshojnë në varësi të kompanisë dhe vendndodhjes. Ka disa mënyra për të kontaktuar me njerëz që tashmë kanë një karrierë në fushën që ne dëshirojmë: të pyesim miqtë nëse njohin dikë, të marrin pjesë në evente, ekspozita apo panaire, të shfletojnë Linkedin, të kërkojnë takime informuese me një kompani.

Hulumtoni se si filluan të tjerët
Ndonjëherë është e vështirë të takosh personalisht dikë që tashmë ka një karrierë në fushën që ne jemi të interesuar. Për këtë arsye, një aktivitet i mirë mund të ishte t’u referohesh njerëzve të famshëm në fushën e tyre dhe të përpiqesh të kuptojmë, nëpërmjet intervistave të dhëna në gazeta apo rrjete sociale, se si e kanë nisur karrierën e tyre. Në këtë mënyrë, do të mësoni se si njerëzit arritën atje ku dëshironin të ishin dhe si funksionon industria e tyre në të njëjtën kohë. Leximi i autobiografive, nëse është i disponueshëm në rrugën tuaj të zgjedhur të karrierës, është gjithashtu frymëzues.

Thoni qëllimet tuaja të reja të karrierës me zë të lartë
Frika e ndryshimit të punës ose përpjekjes për të bërë një hap në karrierë mund të shprehet edhe përmes heshtjes. Çfarë do të thotë? Se për shkak të ankthit të të gjykuarit nuk jemi në gjendje t’ia pranojmë vetes, por edhe të tjerëve. Dhe ky qëndrim çon në një pengesë. Prandaj, një hap i rëndësishëm është t’i tregoni një të huaji ose një shoku të ngushtë se çfarë po punoni. Duket marrëzi, por kjo do ta bëjë më të lehtë të imagjinosh të ardhmen.

Identifikoni se cilat nga aftësitë tuaja aktuale do t’ju nevojiten
Të ndryshosh karrierën nuk do të thotë gjithmonë të fillosh plotësisht nga e para. Shpesh aftësitë tona aktuale mund të jenë të dobishme edhe për punën që do të bëjmë në të ardhmen. Ndër aftësitë e dobishme në shumë profesione gjejmë, për shembull, komunikimin, profesionalizmin, aftësinë për të zgjidhur problemet, menaxhimin e ndryshimeve dhe aftësinë për të mësuar aftësi të reja. Sjellja e këtyre aftësive me vete në një punë të re do të na japë një shtysë shtesë.

Hapa të vegjël çdo ditë
E fundit, por jo më pak e rëndësishme, mund të jetë e dobishme t’i caktojmë vetes një mini-detyrë ditore. Për shembull, mund të lexoni një artikull, të përditësoni CV-në tuaj, të bëni kërkime ose thjesht t’i tregoni dikujt për karrierën drejt së cilës po lëvizni. Hapat e vegjël që do të na ndihmojnë të arrijmë qëllimin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *