Të flasësh me fëmijët nuk është një çështje e lehtë, veçanërisht t’i bësh të dëgjojnë dhe të respektojnë. Ja këshilla e Alice Riazzola, psikologe klinike.

Mos harroni për edukimin emocional
“Kujtoni gjithmonë se edukimi nuk është vetëm rregulla dhe detyra, por përfshin edhe edukimin emocional, domethënë si t’u shpjegohen emocionet fëmijëve, si perceptohen dhe si menaxhohen. Për shembull, në ditët e sotme shohim shumë fëmijë që nuk janë në gjendje të menaxhojnë zhgënjimin dhe zemërimin, emocione bazë që nuk duhen shtypur apo luftuar, por kanalizuar dhe përpunuar”.

Vendimet duhet të justifikohen
“Gjithmonë shpjegoni fëmijëve tuaj arsyet e një zgjedhjeje të caktuar që keni bërë për ta; përdorni gjithashtu këtë sugjerim për të dhënë “urdhra”».

Vendoseni veten në nivelin e tyre
“Fol me ta duke e vendosur veten në nivelin e tyre, për shembull duke u gjunjëzuar për t’i parë në sy”.

Mos e impononi personalitetin tuaj
“Mos i konsideroni fëmijët si një “zgjerim” të prindërve tuaj, por si njerëz me identitetin e tyre (edhe pse ende në formim) dhe me autonominë e tyre. Lërini të eksperimentojnë vetëm që të gjejnë rrugën e tyre!

Jepuni atyre detyra të vogla nëpër shtëpi
“Për të marrë ndihmë nëpër shtëpi, filloni me detyra të vogla, të tilla si hedhja e mbeturinave në enën e duhur. Ndani detyrat e shtëpisë me një tabelë që vizatoni të gjithë së bashku, duke shpjeguar se të gjithë jeni anëtarë të një familjeje dhe secili ka detyrat e veta për të bërë.”

Ne e dimë se të qenit prind është shumë e ndërlikuar: gjetja e mënyrës së duhur për të komunikuar dhe për t’u kuptuar nga fëmijët tuaj është një nga detyrat më të vështira që i janë caktuar ndonjëherë një qenieje njerëzore. Nëse komunikimi nënkupton respektimin e disa rregullave, pra dhënien e detyrave, është një moment për t’u përballur me rebelët e vegjël të zemëruar dhe të hutuar.

“Si të flasim me fëmijët? Pyetje e mirë! Natyrisht, çdo moshë korrespondon me një zhvillim të ndryshëm kognitiv dhe të mendimit dhe pikërisht për këtë duhet të përshtatim fjalët dhe mënyrën se si u drejtohemi fëmijëve përballë nesh”, shpjegon Alice Riazzola, psikologe klinike, e specializuar si edukatore në fushën e të miturve. . Për shembull, me fëmijët shumë të vegjël, nga 0 deri në 5 vjeç, si duhet të sillemi? Dhe në fazën menjëherë pasuese, nga 6 në 10 vjet? «Në fazën neonatale dhe parashkollore, shumë njerëz përdorin një ton zëri pothuajse qesharak për t’iu drejtuar atyre, por kjo nuk është e dobishme për t’u kuptuar; shumë më mirë të përdorim tonin tonë normal të zërit dhe t’i shqiptojmë saktë fjalët. Fëmijët kuptojnë! Në këtë periudhë të parë të jetës, fëmijët luftojnë për të kuptuar metaforat, të cilat janë shumë të dobishme kur fëmija është më i madh (duke filluar rreth moshës 11/12 vjeç). Për më tepër, edhe në këtë moshë dhe veçanërisht në shkollë, është e rëndësishme t’u shpjegohen arsyet e vendimeve të ndryshme që merren ndaj tyre çdo ditë; Përgjigja “pse jo” nuk është edukative për fëmijën, i cili nuk arrin të kuptojë “jo”-në që i jep i rrituri kërkesës së tij. Ju duhet të gjeni kohën e duhur për t’u shpjeguar atyre pse mamaja dhe babi e morën atë vendim, duke komunikuar gjithashtu emocionet e ndryshme që përjetojnë, sepse fëmijët mësojnë të perceptojnë dhe t’u japin një emër emocioneve, falë veprimit pasqyrues që zbatojnë të rriturit”.

Nga 10 deri në 13 vjeç, në vend të kësaj? A është më mirë t’i trajtojmë ata si të rritur të vegjël? “Kjo është e ashtuquajtura “periudha para adoleshencës”, në të cilën fëmija fillon të formojë identitetin e tij, të ndryshëm nga ai i prindërve dhe të imponohet me vullnetin e tij. Në këtë periudhë kohore, siç e parashikova, metaforat janë shumë të dobishme për të ndihmuar në kuptimin e koncepteve të caktuara; Për më tepër, ne duhet të flasim me ta si të rriturit e vegjël, pra, duke përdorur një gjuhë korrekte, një ton normal zëri dhe të shpjegojmë të vërtetën, pa harruar se ata janë ende njerëz të vegjël që kërkojnë rrugën e tyre për të ndërtuar identitetin e tyre dhe se ne. të rriturit kanë një rol themelor për t’i ndihmuar ata në këtë rrugë të përdredhur dhe të vështirë që do të zgjasë shumë vite.”

“Kjo mund të jetë mosha në të cilën ata fillojnë t’u bëjnë pyetje të pakëndshme prindërve për seksin ose jetën (për shembull, nëse kanë të bëjnë me një vdekje në familje): në këto raste, këshilla ime është të uleni me ta dhe përgjigjuni pyetjeve të ndryshme, duke përdorur metafora vetëm nëse janë të dobishme për të kuptuar konceptin dhe pa u shmangur nga tema kryesore. Në një botë teknologjike si kjo në të cilën jetojmë, është më mirë që prindërit ose të rriturit t’u përgjigjen këtyre pyetjeve, edhe nëse janë pak të pakëndshme, sesa t’i lënë në mëshirën e faqeve të ndryshme të internetit për informacion.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *