Studiuesit po përpiqen vazhdimisht të zbulojnë sekretet e plakjes në kërkimin e rinisë së përjetshme. Plakja e fytyrës është një shënues i rëndësishëm i kalimit të kohës. Në vitin 2019, Gazeta Amerikane e Antropologjisë Fizike publikoi një studim novator që zbuloi se si meshkujt dhe femrat përballen me moshën ndryshe pas menopauzës dhe andropauzës. Studimi nxori në pah nuancat e ndërlikuara të procesit të plakjes dhe ndikimin e tij në tiparet e fytyrës.

Studimi zbuloi se trajektoret e plakjes së fytyrave të meshkujve dhe femrave janë të ngjashme deri në moshën 50-vjeçare. Megjithatë, përtej kësaj pike, fytyrat e femrave shfaqin një ndryshim të dukshëm në trajektoren e tyre të plakjes. Ky devijim domethënës përkon me menopauzën, duke shënuar një pikë kthese të dukshme në procesin e plakjes për gratë.

Një zbulim kryesor i studimit ishte se madhësia e përgjithshme e ndryshimit të formës së fytyrës, që zakonisht quhet shkalla e plakjes, ishte dukshëm më e lartë tek gratë sesa tek burrat. Kjo mospërputhje, veçanërisht e theksuar në gratë e hershme pas menopauzës, nënvizon ndërveprimin kompleks të faktorëve biologjikë që mbështesin plakjen e fytyrës.

Plakja e fytyrës ndikohet kryesisht nga kolagjeni, proteina kryesore strukturore në dermë, përgjegjëse për elasticitetin e lëkurës. Studimet tregojnë se burrat kanë përqendrime më të larta të kolagjenit sesa gratë gjatë gjithë jetës së tyre të rritur. Për më tepër, ndërsa njerëzit plaken, sasia dhe cilësia e kolagjenit zvogëlohet, duke e përkeqësuar procesin e plakjes. Gratë që kanë arritur menopauzën përjetojnë një rënie të konsiderueshme të niveleve të kolagjenit, veçanërisht në lëkurë dhe kockë të fytyrës, për shkak të resorbimit të kockave në mandibulë./TAR

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *