Titulli i Bibliotekës më të Mirë Publike në Botë për vitin 2023 u dha nga Federata Ndërkombëtare e Shoqatave dhe Institucioneve të Bibliotekave më 21 gusht në Roterdam. Sigurisht, prurjet tona në Instagram janë më se të bollshme me konstruksione skenografike dhe, nga ndërtesa shumë e bardhë qytetare në Shtutgart e deri te biblioteka e pafund në Shangai (me 115 metra katrorë), kuptojmë se zgjedhja nuk mund të ishte e thjeshtë. Megjithatë, kjo bibliotekë në Barcelonë, për të qenë të saktë biblioteka Gabriel García Márquez në lagjen Sant Martì, e cila mund të duket më modeste kur krahasohet me disa struktura veçanërisht fotogjenike, është votuar si më e bukura në botë. Dhe arsyet janë më se të vlefshme.

“Biblioteka është një mrekulli arkitekturore dhe funksionale, që i ngjan një kështjelle librash të hapur dhe që shërben si vendtakim për 240 mijë banorët e lagjes”, thuhet në deklaratën zyrtare të çmimit, e cila nënvizon vlerën e vendit për komuniteti i Sant Martì. E vendosur në juglindje të Barcelonës, midis Poblenou dhe Nava, kjo lagje nuk është përfshirë ende nga turizmi masiv dhe, në të vërtetë, rizhvillimi i saj ka marrë jetë në vitet e fundit dhe projekti i bibliotekës GabrielGarcía Márquez, i cili filloi në 2015, është pjesë përbërëse e tij.

Kjo është ndërtesa e parë publike në Barcelonë e ndërtuar tërësisht prej druri, për të reduktuar gjurmën e CO2, mision i ndërmarrë nga studio SumaArquitectura e cila e projektoi atë mbi 4 mijë metra katrorë, për gjithsej katër kate, të cilave duhet t’i shtohet bodrumi. dhe zona të brendshme dhe të jashtme ku ndjesia e të qenit në një mjedis natyror favorizon stimulimin e mendimit. Struktura evoluon duke filluar nga një çati i madh qendror dhe për secilin nga katet ka një funksion dhe stil shumë specifik.

Duke hyrë në katin e parë, ku ndodhet recepsioni, mund të zgjidhni që fillimisht t’i hidhni një sy bodrumit ku ndodhet zona e kuzhinës, një dhomë e izoluar nga zëri për prezantime dhe koncerte, studion e regjistrimit Radìo Maconda, të gjitha hapësirat e hapura për komunitetin , nga projektet e shkollave te projektet e qytetit, për të inkurajuar rolin e bibliotekës si një grumbullues kulturor dhe arsimor. Duke u rikthyer në katin zero, këtu është edhe një nga pjesët më piktoreske të bibliotekës: një sërë tavolinash të rrumbullakëta të ndara nga perde të bardha të paprekshme, të cilat përveçse e bëjnë atmosferën të butë, thithin zërin dhe garantojnë qetësi. Kati i parë i kushtohet letërsisë për fëmijë dhe adoleshent, i kompletuar me ambiente të pajisura me lojëra për të gjitha moshat dhe një teatër për ata që kanë vështirësi me stimulimin kognitiv.

Edhe më lart, niveli i dytë është me temë shkencore, me kompjuterë që mund të përdoren për konsultim. Kati i tretë është projektuar për romanin, me një seksion shumë të madh kushtuar letërsisë latino-amerikane për nder të Gabriel García Márquez. Mes vëllimeve, filmave dhe disqeve, këtu është edhe zona e quajtur El Jardì, ku mund të ulesh mes bimëve, në një shtrat të varur apo kolltuqe thurje të varur direkt nga tavani. Kati i katërt dhe i fundit është i rezervuar për vepra jo-fiction, me tavolina leximi, dhoma për klube librash dhe një klasë për shkrim-leximin digital.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *