Ushtrimi më efektiv, sipas ekspertëve të jetëgjatësisë, zbret në një zgjedhje të thjeshtë: Duhet të hipni me ashensor apo shkallët?

Për shumë njerëz, marrja e ashensorit është një zgjedhje e lehtë për t’u përfshirë në rutinën tuaj të përditshme. Një studim i vitit 2021 zbuloi se marrja e shkallëve çdo ditë lidhej me një peshë më të ulët trupore, presion më të ulët të gjakut dhe rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru dhe diabetit të tipit 2. Hulumtimi i studiuesit Gianni Pes i vitit 1999 mbi efektet pozitive shëndetësore të ngjitjes dhe zbritjes së shkallëve ose shpateve të pjerrëta ose kodrave u trajtua në dokumentarin e Netflix Live to 100: The Secrets of the Blue Zones, ku banorët jetojnë më gjatë se mesatarja.

5 Zakone të Zonës Blu që duhen adoptuar për një jetë më të shëndetshme (dhe më të gjatë).
Të gjithë kemi parë një StairMaster në palestër, kështu që fakti që marrja e shkallëve është e shëndetshme nuk është befasuese. Në rajonin Blue Zone Barbagia të Sardenjës, Pes shpjegon se banorët e shumë rajoneve janë mbi 100 vjeç dhe stërvitja është thjesht pjesë e jetës së tyre të përditshme, sepse ata ecin lart e poshtë rajonit kodrinor. Pas intervistimit të 300 njëqindvjeçarëve të Barbagias, Pes përcaktoi se pjerrësia luan një faktor në jetëgjatësinë e jetës, sepse ecja deri tek ata kërkon një shpenzim shtesë energjie. Shumë prej tyre gjithashtu ngjiten të paktën 30 fluturime në ditë, sepse jetojnë në shtëpi dy ose tre kate.

Studimi i vitit 2013 “Zonat blu: Zonat me jetëgjatësi të jashtëzakonshme në mbarë botën”, i kryer nga Pes në bashkëpunim me drejtorinë e dokumentarëve Michel Poulain dhe demografiste Anne Herm ofron prova të mëtejshme se të jetosh në zonat malore mund të jetojë për një jetë më të gjatë, veçanërisht nëse ‘Po ushtrohen intensivisht pas moshës 80-vjeçare. Në një Zonë tjetër Blu, ishullin japonez të Okinawas, të moshuarit ecin dhe kujdesen për kopshtet e tyre, gjë që ndihmon në forcimin e trupit të tyre të poshtëm, duke kontribuar në jetëgjatësinë e zgjatur.

Është koha për të marrë shkallët, dhe ndoshta një shëtitje pasdite, gjithashtu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *