Dy shkencëtarë fituan çmimin Nobel në mjekësi të hënën për zbulimet që mundësuan zhvillimin e vaksinave mRNA kundër COVID-19 dhe mund të përdoren në të ardhmen për të krijuar poza të tjera.

Katalin Karikó, një profesore në Universitetin e Saganit në Hungari dhe një profesore ndihmëse në Universitetin e Pensilvanisë, dhe Drew Weissman, nga Universiteti i Pensilvanisë, iu dha çmimi për “gjetjet e tyre novatore, të cilat kanë ndryshuar rrënjësisht të kuptuarit tonë se si ndërvepron mRNA me sistemin tonë imunitar”, tha paneli që dha çmimin.

“Laureatët kontribuan në shkallën e paprecedentë të zhvillimit të vaksinave gjatë një prej kërcënimeve më të mëdha për shëndetin e njeriut në kohët moderne,” shtoi paneli.

Karikó tha se burri i saj ishte i pari që mori thirrjen herët në mëngjes, më pas ia dha asaj për të dëgjuar lajmet. “Nuk mund ta besoja,” tha ajo. “Isha shumë e befasuar. Por jam shumë e lumtur.”

Përpara COVID-19, vaksinat mRNA tashmë po testoheshin për sëmundje të tjera si Zika, gripi dhe tërbimi – por pandemia i kushtoi më shumë vëmendje kësaj qasjeje, tha Karikó.

“Tashmë kishte prova klinike përpara COVID, por njerëzit nuk ishin në dijeni,” tha ajo.

Tradicionalisht, bërja e vaksinave kërkonte rritje të viruseve ose pjesëve të viruseve – shpesh në vazo gjigante qelizash ose, si shumica e vaksinave kundër gripit, në vezë pule – dhe më pas pastrimin e tyre përpara hapave të ardhshëm në përgatitjen e vaksinave.

Qasja e ARN-së së dërguar është rrënjësisht e ndryshme. Fillon me një copëz të kodit gjenetik që përmban udhëzime për prodhimin e proteinave. Zgjidhni proteinën e duhur të virusit për të synuar dhe trupi kthehet në një fabrikë mini vaksinash.

Dr. Paul Hunter, një profesor i mjekësisë në Universitetin Britanik të Anglisë Lindore, i përshkroi vaksinat mRNA si një “ndryshues të lojës” për të ndihmuar në mbylljen e pandemisë së koronavirusit, duke i vlerësuar goditjet me shpëtimin e miliona jetëve.

“Nëse nuk do të kishte qenë për teknologjinë mRNA, COVID do të kishte qenë shumë më keq,” tha ai. “Vaksinat në përgjithësi ishin pika e kthesës në ngadalësimin e COVID dhe vaksinat e mRNA ishin shumë më të mira se të gjitha të tjerat,” tha ai, duke vënë në dukje se vaksina kryesore e përdorur në MB, e prodhuar nga AstraZeneca, mezi përdoret më.

“Ne vetëm tani do të dilnim nga thellësitë e COVID pa vaksinat mRNA,” tha Hunter.

Karikó ishte një nënkryetar i lartë në BioNTech, i cili bashkëpunoi me Pfizer për të bërë një nga vaksinat e COVID-19. Faqja e internetit BioNtech thotë se që nga viti 2022 ajo ka qenë konsulente e jashtme. Ajo është gruaja e 13-të që fiton çmimin Nobel në mjekësi. Weissman është profesor dhe drejtor i Institutit Penn për Inovacionet e ARN-së në Universitetin e Pensilvanisë.

Dr. Bharat Pankhania, një ekspert i sëmundjeve infektive në Universitetin Exeter, tha se një avantazh i madh i teknologjisë mRNA ishte se vaksinat mund të bëheshin në sasi jashtëzakonisht të mëdha pasi përbërësit e tyre kryesorë bëhen në laboratorë.

Pankhania parashikoi se teknologjia e përdorur në vaksina mund të përdoret për të rafinuar vaksinat për sëmundje të tjera si Ebola, malaria dhe dengoja, dhe gjithashtu mund të përdoret për të krijuar vaksina që imunizojnë njerëzit kundër llojeve të caktuara të kancerit ose sëmundjeve auto-imune si lupusi.

“Është e mundur që ne të mund të vaksinojmë njerëzit kundër proteinave jonormale të kancerit dhe të bëjmë që sistemi imunitar ta sulmojë atë pasi t’i jepet një goditje e synuar mRNA,” shpjegoi ai. “Është një teknologji shumë më e synuar se sa ka qenë e disponueshme më parë dhe mund të revolucionarizojë mënyrën se si ne trajtojmë jo vetëm shpërthimet, por sëmundjet jo ngjitëse.”

Çmimi Nobel në fiziologji ose mjekësi u fitua vitin e kaluar nga shkencëtari suedez Svante Paabo për zbulimet në evolucionin njerëzor që zhbllokuan sekretet e ADN-së së Neandertalit, të cilat siguruan njohuri kryesore në sistemin tonë imunitar, duke përfshirë cenueshmërinë tonë ndaj COVID-19 të rëndë.

Njoftimet Nobel vazhdojnë me çmimin e fizikës të martën, kimisë të mërkurën dhe letërsisë të enjten. Çmimi Nobel për Paqe do të shpallet të premten dhe çmimi i ekonomisë më 9 tetor.

Çmimet mbartin një çmim në para prej 11 milionë korona suedeze (1 milion dollarë). Paratë vijnë nga një amanet i lënë nga krijuesi i çmimit, shpikësi suedez Alfred Nobel, i cili vdiq në 1896.

Laureatët janë të ftuar të marrin çmimet e tyre në ceremonitë e 10 dhjetorit, përvjetorin e vdekjes së Nobelit. Çmimi prestigjioz i paqes ndahet në Oslo, sipas dëshirës së tij, ndërsa ceremonia tjetër e ndarjes mbahet në Stokholm.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *