Nuk do të duhet të punojmë kurrë! Elon Musk i tregon Rishi Sunak se si rritja e AI-së ‘xhindi magjik’ do të nënkuptojë përfundimisht se askush nuk do të ketë nevojë për një punë – në një intervistë të jashtëzakonshme me Kryeministrin pas samitit të Bletchley Park

Nuk do të duhet të punojmë kurrë! Elon Musk i tregon Rishi Sunak se si rritja e AI-së ‘xhindi magjik’ do të nënkuptojë përfundimisht se askush nuk do të ketë nevojë për një punë – në një intervistë të jashtëzakonshme me Kryeministrin pas samitit të Bletchley Park

I ulur në një skenë me kryeministrin britanik në Londër, njeriu më i pasur në botë pranoi se AI do të ishte ‘forca më shkatërruese në histori’ për vendet e punës – duke i dhënë fund nevojës që njerëzit të kenë një të tillë. Z. Sunak nuk u pajtua me vizionin, duke thënë se ai besonte se “puna të jep kuptim” dhe pretendoi se AI do të ishte një “bashkë-pilot” për punëtorët.

“Ne do të kemi për herë të parë diçka që është më e zgjuar se njeriu më i zgjuar. Do të vijë një moment ku nuk ka nevojë për punë. Mund të kesh një punë nëse dëshiron të kesh një punë për kënaqësinë personale, por AI mund të bëjë gjithçka”, tha Musk.

“Një nga sfidat në të ardhmen do të jetë se si ta gjejmë kuptimin e jetës. Të gjithë do të kenë akses në këtë xhind magjik. Ata mund t’ju japin çdo dëshirë që dëshironi. Nuk do të ketë kufi tre dëshirash, mund të keni sa të doni’. Dhe për arsimin ai tha: ‘Do të jetë mësuesi më i mirë, mësuesi më i duruar’.

Miliarderi, tha se ai personalisht nuk mund të ‘presë’ që AI të bëjë pjesë të punës së tij në Tesla, SpaceX dhe X, të njohur më parë si Twitter, që e mbajnë atë zgjuar natën. Por Musk dha gjithashtu një paralajmërim apokaliptik për teknologjinë që po shkon keq dhe utopia e tij e papunë po dështon, duke thënë se përrallat rrallë përfundojnë mirë dhe duke pranuar se ekziston një kërcënim që robotët e stilit Terminator të kthehen kundër njerëzimit.

“Një robot humanoid në thelb mund t’ju ndjekë kudo,” tha manjati i teknologjisë. “Është diçka për të cilën duhet të jemi mjaft të shqetësuar. Nëse një robot mund t’ju ndjekë kudo, po sikur të marrë një përditësim të softuerit një ditë dhe të mos jetë më aq miqësor? Ne kemi një film të James Cameron në duart tona. Ekziston një shqetësim sigurie. Të paktën një makinë nuk mund t’ju ndjekë në një ndërtesë ose në një pemë.

Më pas, Sunak thuhet se u përgjigj duke bërë shaka: ‘Nuk po e shet këtë’ përpara se dyshja të binte dakord se kishte nevojë për një ‘çelës fikje’ që mund të mbyllte të gjithë robotët.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *