Agjencia e Sigurisë Kombëtare (NSA), agjencia e sigurisë kombëtare e Amerikës, së fundmi ndau një rekomandim që ka ngjallur shumë interes. Dhe ftesa është që të fikni smartfonin tuaj të paktën një herë në javë. Një praktikë që sipas NSA do të ishte në gjendje të përmirësonte ndjeshëm sigurinë e pajisjeve mobile.

Pse ta fikni smartfonin tuaj një herë në javë
NSA thekson se mbajtja e telefonit tuaj të ndezur për periudha të gjata pa rindezje mund të rrisë rrezikun e ekspozimit ndaj softuerëve me qëllim të keq dhe sulmeve phishing që synojnë të vjedhin të dhëna të ndjeshme.

Prandaj, arsyeja kryesore e këshillës së agjencisë lidhet me parandalimin e sulmeve kibernetike, veçanërisht ato të njohura si “shfrytëzimi i ditës zero”, të cilat shfrytëzojnë dobësitë e panjohura apo korrigjuara ende nga prodhuesit e programeve kompjuterike, por të identifikuara tashmë nga kriminelët kibernetikë, të cilët mund të prandaj përfitoni prej tij. Me “zero-day” nënkuptojmë faktin që zhvilluesit nuk kanë asnjë ditë njoftim për të krijuar një përditësim sigurie dhe për këtë arsye smartphone mund të ekspozohet ndaj sulmit. Duke fikur pajisjen përafërsisht çdo 168 orë, aktivitetet e mundshme me qëllim të keq që mund të kryheshin do të ndaleshin, duke parandaluar kështu rrjedhjet e paautorizuara të të dhënave në serverët e kontrolluar nga kriminelët kibernetikë.

Përditësimet në sfond dhe arnimet për telefonat tanë inteligjentë
Rindezja e telefonit tuaj çdo javë lejon gjithashtu që sistemi operativ të aplikojë përditësime sigurie dhe arnime që mund të jenë shkarkuar në sfond, por që kërkojnë një rindezje për t’u aktivizuar. Ky proces ndihmon në mbylljen e vrimave të sigurisë që mund të jenë zbuluar pas ciklit të fundit të energjisë.

Aktivitetet e rekomanduara nga NSA
Rekomandimi i NSA-së është pjesë e një konteksti më të gjerë të “praktikave më të mira” për sigurinë e TI-së, që përfshin gjithashtu përditësimin e vazhdueshëm të pajisjeve, përdorimin e fjalëkalimeve komplekse dhe jo lehtësisht të kuptueshme, aktivizimin e sistemeve të njohjes biometrike si njohja e fytyrës ose e gjurmëve të gishtërinjve. dhe kujdes kur hapni lidhje nga burime të panjohura. Agjencia rekomandon gjithashtu shmangien e lidhjes sa më shumë me rrjetet publike Wi-Fi, të cilat njihen si më pak të sigurta, dhe instalimin dhe mbajtjen e përditësuar të softuerit antivirus të besueshëm.
Edhe pse ka nga ata që e kanë minimizuar efektivitetin e kësaj praktike, të cilësuar nga disa si “mashtrim”, NSA këmbëngul se fikja e telefonit tuaj një herë në javë mund të jetë një metodë e thjeshtë por efektive për të mbrojtur të dhënat tuaja personale dhe privatësinë. Në një epokë në të cilën telefonat inteligjentë përmbajnë një sasi gjithnjë në rritje të informacionit personal dhe të ndjeshëm, si kodet bankare, dokumentet, kontaktet dhe komunikimet private, është thelbësore të miratohen të gjitha masat e mundshme për të mbrojtur sigurinë e pajisjeve tona.

Përgjegjësia në epokën dixhitale
Praktika e fikjes dhe rinisjes së smartfonit nuk është vetëm një masë sigurie, por edhe një zakon që mund të kontribuojë në mirëqenien e përgjithshme të pajisjes, duke përmirësuar performancën e saj dhe duke zgjatur jetën e saj. NSA inkurajon përdoruesit që ta shohin këtë gjest jo si një shqetësim, por si një mundësi për të marrë një pushim nga lidhja e vazhdueshme dhe për të reflektuar mbi rëndësinë e sigurisë dixhitale në jetën e përditshme. Në fund të fundit, këshilla për të fikur smartfonin tuaj një herë në javë përfaqëson një hap të vogël individual drejt ndërgjegjësimit dhe përgjegjësisë më të madhe në epokën dixhitale.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *