Çdo brez prindërish zakonisht përpiqet të kopjojë atë që prindërit e tyre bënin më mirë dhe të ndalojnë teknikat e prindërimit me të cilat nuk u pëlqente të rriteshin. Një sondazh i ri nga Spitali i Fëmijëve Lurie në Çikago tregon se 73% e prindërve sot mendojnë se stili i tyre i prindërimit është më i mirë se stili i gjeneratave të mëparshme.

Nga 1000 prindërit e lindur mes 1981 dhe 1996 që morën pjesë në anketë, 88% mendonin se prindëruan ndryshe nga prindërit e tyre. Dallimi më i madh në mënyrën se si ata prindëronin është se prindërit sot e vendosin fokusin te komunikimi i hapur, veçanërisht rreth shëndetit mendor.

“Ata po përpiqen të prindërohen në një mënyrë që i vendos fëmijët e tyre drejt pikëpamjeve më të shëndetshme të shëndetit mendor,” thotë Miller Shivers, PhD, një psikolog i stafit në Lurie Children’s. “Prindërit më parë nuk e mendonin aq shumë. Tani ka shumë më tepër ndërgjegjësim për shëndetin mendor dhe njerëzit që përpiqen të bëjnë gjëra për të përmirësuar ose mbështetur shëndetin e tyre mendor.”

80% e prindërve sot thanë se biseda me fëmijët e tyre për shëndetin mendor dhe mirëqenien emocionale janë shumë të rëndësishme për të ndihmuar zhvillimin e fëmijës së tyre, dhe 98% e tyre flasin me fëmijët për shëndetin mendor. Në të kundërt, 2 në 3 thanë se prindërit e tyre nuk u folën kurrë për shëndetin mendor kur ata ishin duke u rritur.

Mënyra e dytë më e madhe se prindërit e këtij mijëvjeçari mendojnë se stili i tyre prindëror është i ndryshëm nga gjeneratat e kaluara është se ata i kushtojnë më shumë një theks ndihmës së fëmijëve të tyre të zhvillojnë inteligjencën emocionale. Për shembull, prindërit sot kanë më shumë gjasa të flasin me një fëmijë për emocionet e tyre dhe t’i ndihmojnë ata, apo të identifikojnë se çfarë ndjejnë, thotë Dr. Shivers.

Një pjesë e arsyes pse stilet e prindërimit sot janë të ndryshëm nga disa dekada më parë është se mjediset në të cilat jemi prindër kanë ndryshuar. Merrni, për shembull, mediat sociale. Por kjo nuk është gjithmonë një gjë pozitive. Ndikuesit prindërorë janë bërë të zakonshëm dhe ata shpesh japin këshilla që nuk bazohen në kërkime.

Megjithatë, rreth 1 në 4 prindër mijëvjeçarë nuk i verifikojnë këshillat që marrin nga mediat sociale.

Rrjetet sociale u bëjnë shumë presion edhe prindërve. 85% e prindërve të Mijëvjeçarit besojnë se mediat sociale lindin pritshmëri joreale prindërore. E megjithatë 30% e nënave të mijëvjeçarit raportojnë se e krahasojnë suksesin e tyre si prindër me të tjerët në mediat sociale. Kjo lojë krahasimi është një arsye pse 63% e prindërve mijëvjeçarë raportojnë se janë shumë të ashpër me veten.

“Ne duhet të mos jemi aq të ashpër me veten,” thotë Sarah Ockwell-Smith, autore e kujdesit për fëmijët dhe eksperte e prindërimit, duke treguar për faktorët e ndryshëm stresues me të cilët përballen prindërit sot.

Pesë sfidat kryesore me të cilat ata raportojnë se përballen përfshijnë stresin, financat, rritjen e fëmijëve në një epokë dixhitale, ndjenjën e fajit prindëror dhe balancimin e punës dhe jetës prindërore.

Një nga gjetjet më të habitshme nga sondazhi është se 74% e prindërve sot raportojnë se praktikojnë “gentle parenting”.

Nuk ka një përkufizim standard se çfarë është “prindërimi i butë”. Por Ockwell-Smith, i cili njihet me prezantimin e termit rreth 15 vjet më parë, thotë: “Ka të bëjë me atë që keni kaluar si fëmijë, në mënyrë që të jeni të qetë dhe të jeni një model i mirë. Bëhet fjalë për të pasur një ekuilibër kontrolli midis jush dhe fëmijës. Kur është e nevojshme, ju hyni si i rritur. Dhe kur është e mundur, fëmijët kanë kontrollin. E gjitha ka të bëjë me respektin për fëmijët.”/doramagazine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *