Një pranim mjaft i pakëndshëm që duhet t’i bëjmë vetes është se të gjithë kemi qenë rreth njerëzve toksikë në një moment të jetës sonë . Ata mund të kenë marrë formën e një partneri manipulues, një miku të fortë, një të afërmi abuziv, një shefi të fiksuar për të treguar gabimet dhe dobësitë tona. Në fund të fundit, sipas një studimi, 70% e njerëzve kanë punuar të paktën një herë në një mjedis pune toksik.

Linjat midis një marrëdhënieje të shëndetshme dhe asaj toksike për fat të keq shpesh janë të paqarta, por ekspertët janë këtu për t’ju treguar se si të vendosni kufij kur shihni një situatë që fillon të dalë plotësisht jashtë kontrollit.

Psikoterapistja Amy Morin shpjegon për Psychology Today se njerëzit toksikë mund të ndikojnë në shëndetin tonë mendor.

3 mënyra për të eliminuar toksicitetin nga jeta juaj

Vendosni kufij emocionalë

Fatkeqësisht, ne nuk mund t’i shmangim gjithmonë njerëzit me atmosferë toksike, pasi ata mund të përgjojnë kudo. Pra, të gjithë duhet të vendosin kufijtë e tyre të shëndetshëm për të mbrojtur ndjenjat e tyre. Kjo do të thotë se ata nuk mund t’ju prishin ditën dhe humorin, apo të jua këpusin energjinë.

Siç e përshkruan ai në mënyrë karakteristike: “Mos lejoni që të pushtojnë kohën tuaj të lirë dhe as të përcaktojnë orarin tuaj. Është gjithashtu e rëndësishme t’i kujtoni vetes se mund të kontrolloni emocionet tuaja.”

Mos u mundoni t’i kontrolloni ato

Kur detyrohesh të shoqërohesh me një person të tillë, zakonisht përpiqesh të ndryshosh se kush janë. Kjo sigurisht nuk mund të bëhet pasi kontrolli do të sjellë rezultate të kundërta. Duke uruar që këta njerëz të ishin të ndryshëm, ju vetëm po humbisni kohën tuaj pa dobi.

Mundohuni ta trajtoni situatën duke bërë zgjedhje që do t’ju çlirojnë nga shoqërimi intensiv me ta.

Mbani premtimet për veten tuaj

Kjo do të thotë që përtej kufijve që duhet të vendosni për të ruajtur qetësinë tuaj mendore, duhet të zbatoni më themeloren nga të gjitha. Çfarë është kjo? Qëndroni besnikë ndaj premtimeve tuaja dhe hiqni, për shembull, marrëdhëniet jofunksionale dhe njerëzit toksikë nga jeta juaj sa më shumë që të mundeni./doramagazine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *