Ministria spanjolle e Çështjeve të Konsumatorit ka vendosur gjoba prej 150 milionë eurosh për linjat ajrore me kosto të ulët Ryanair, Volotea, Vueling dhe EasyJet për shkak të praktikave të ndryshme që konsiderohen të padrejta, duke përfshirë detyrimin e pasagjerëve për të paguar për bagazhet e dorës që do të ngarkohen në koshët e sipërm të kabinës. (ndërsa një çantë më e vogël që mund të mbahet nën sedilje është zakonisht falas).

Shkelje të tjera përfshijnë aplikimin e tarifës për zgjedhjen e sediljeve edhe kur pasagjeri udhëton me fëmijë ose persona në ngarkim, mungesa e transparencës për çmimin përfundimtar të biletës dhe pamundësia për t’i paguar ato me para në dorë në aeroport apo shërbime të tjera shtesë.

Sanksionet u njoftuan nga dy shoqata spanjolle për mbrojtjen e konsumatorëve, OCU dhe Facua, dhe u konfirmuan nga Shoqata e Linjave Ajrore (ALA), e cila bashkon kompanitë që menaxhojnë 85 për qind të trafikut ajror spanjoll dhe ka njoftuar se do të apelojë.

Masa e gjobave të marra nga secila kompani nuk dihet: sipas asaj që tha Facua, Ryanair do të kishte marrë gjobën më të madhe: është gjithashtu i pari që ka futur praktikën e bagazheve të dorës me pagesë.

Ministria e Çështjeve të Konsumatorit kishte hapur një hetim në vitin 2023 për të vlerësuar praktikat. Përveç sanksioneve, ai aplikoi një “paralajmërim të veçantë” për Ryanair, sepse ngarkon një çmim të konsideruar joproporcional, 20 euro, për të printuar kartën e imbarkimit në aeroport.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *