Çdo ditë e lini fëmijën tuaj në çerdhe apo kopësht dhe shkoni në zyrë. Por çdo ditë ndiheni në faj, sepse mendoni se po i hiqni fëmijës tuaj kohën e çmuar që mund ta kishit kaluar së bashku. Lajmi i mirë është se nuk keni pse të jeni me të gjatë gjithë kohës, mjaftojnë vetëm disa minuta në ditë për të rritur një fëmijë të lumtur. Keni dëgjuar ndonjëherë për teorinë e 9 minutave?

Cila është teoria e 9 minutave
Kjo teori u zhvillua nga një neuroshkencëtar dhe psikolog amerikan me origjinë estoneze, Jaak Panksepp, i cili vdiq në vitin 2017. Sipas studimeve të tij, janë tre momente specifike, nga tre minuta secila, gjatë ditës së fëmijës, gjatë të cilave prezenca e një prindi është më e nevojshme. Nënat dhe baballarët duhet të kujdesen që këto momente të jenë sa më të lumtura për fëmijët e tyre.

Çfarë momentesh janë këto? Tre minutat pasi fëmija zgjohet, tre minuta pasi kthehet në shtëpi nga shkolla ose kopshti dhe tre minuta para se të shkojë në shtrat. Sa më të ëmbla dhe të lumtura të jenë këto momente me mamin dhe babin, aq më shumë do të përfitojnë mirëqenien e përgjithshme të fëmijës.

Fuqia e emocioneve pozitive
“Sistemet emocionale pozitive”, shkroi Panksepp në një nga studimet e tij, “kap hapësirat njohëse, duke i çuar ato të zgjerohen, kultivohen dhe zhvillohen. Si parim i përgjithshëm, sa më e gjerë të jetë sfera e ndikimit të emocioneve pozitive, aq më shumë ka gjasa që fëmija të bëhet një anëtar produktiv dhe i lumtur i shoqërisë.”

Pra, mos u ndjeni në faj dhe mos mendoni se si të jeni më të pranishëm në jetën e fëmijës suaj. Përgjigja është e thjeshtë: sigurohuni që ai t’i kalojë këto nëntë minuta me ju, dhe nëse është e mundur edhe me babin e tij, dhe që ato të jenë të paharrueshme.

Në TikTok, teoria e 9 minutave është virale
Teoria e 9 minutave u ilustrua në një video të postuar në mediat sociale nga TikToker Sara Martinez, e cila tha: “Unë gjithmonë luftoj me fajin e nënës dhe pyes veten nëse jam mjaft e pranishme. Nuk e di nëse kjo teori është e vërtetë apo jo, por zbuloj se marrja e kohës specifike për të qenë prezent me fëmijën tim (pa telefona, etj.) ka pasur një ndikim pozitiv”.

Disa nëna dhe baballarë iu përgjigjën asaj për të ndarë mendimet e saj. “Unë nuk jam perfekte, por mund të përpiqem të jem perfekt në ato 9 minuta,” pranoi një nënë. Një tjetër shtoi: “Si një nënë që punon me kohë të plotë, kam nevojë për këtë. Ndihem shumë fajtor që nuk jam pranë fëmijëve të mi 24 orë në ditë”.

Një baba shtoi: “Faji i babait po më vret ngadalë çdo ditë. Çdo minutë që kaloj në telefon nuk mund të mos mendoj se është një minutë që më vidhet nga vajza ime e vogël.”

9 minutat më të rëndësishme për të gjithë
Megjithatë, jo të gjithë ekspertët pajtohen me këtë teori. Disa argumentojnë se është thjesht një ide e përshtatshme për tu bërë virale në mediat sociale. Por më pas ata bien dakord se ato nëntë minuta janë thelbësore në jetën e çdo qenieje njerëzore. Në këtë pikë, nuk ka të keqe të provosh.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *