Një ekip studiuesish egjiptianë, australianë dhe amerikanë përdorën imazhe satelitore dhe analiza të sedimenteve për të zgjidhur misterin.

Shkencëtarët besojnë se kanë zgjidhur misterin se si 31 piramida, përfshirë kompleksin e famshëm të Gizës, u ndërtuan në Egjipt më shumë se 4 mijë vjet më parë. Kjo u zbulua nga imazhet satelitore dhe analizat e sedimenteve të kryera nga një ekip studiuesish egjiptianë, australianë dhe amerikanë, të udhëhequr nga Eman Ghoneim i Universitetit të Karolinës së Veriut Wilmington.

Zbulimi i studiuesve për piramidat
Rreth 31 piramida të lashta egjiptiane, duke përfshirë ato në kompleksin e famshëm të Gizës, mund të jenë ndërtuar fillimisht përgjatë një krahu tashmë të zhdukur 40 milje të Nilit, i cili mijëra vjet më parë do të kishte shërbyer si autostradë për të transportuar ndërtesa Materiale. Imazhet satelitore dhe analizat e sedimenteve mund të shpjegojnë pse këto ndërtesa të lashta janë të përqendruara në atë që tani duket të jetë një rrip i ngushtë dhe jomikpritës i shkretëtirës.

Ndihma e imazheve satelitore
Studiuesit ekzaminuan imazhet satelitore të rajonit për të gjetur vendndodhjen e mundshme të një dege të lashtë të Nilit që kalonte përgjatë shpateve të rrafshnaltës së Shkretëtirës Perëndimore, shumë afër piramidave në brezin nga Giza në Lisht. Më pas ata iu drejtuan hetimeve gjeofizike dhe marrjes së mostrave të sedimentit për të konfirmuar praninë e sedimenteve të lumenjve dhe kanaleve të mëparshme nën sipërfaqen aktuale.

Një degë e lashtë e Nilit për të ndërtuar piramidat
Rezultatet e mbledhura tregojnë praninë e një dege të lashtë të Nilit, të cilën studiuesit propozojnë ta quajnë “Ahramat” (termi arab që do të thotë “piramida”). Sipas rindërtimit të propozuar në studim, akumulimi i rërës së sjellë nga era gjatë një periudhe thatësire të madhe që filloi 4200 vjet më parë mund të shpjegojë migrimin e degës së Nilit drejt lindjes dhe varrosjen e tij pasuese. Studiuesit zbuluan gjithashtu se shumë nga piramidat në fjalë kishin xhade që përfundonin në brigjet e degës hipotetike të lumit “Ahramat”: kjo mund të tregojë se lumi përdorej për të transportuar materiale ndërtimi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *