Istanbul – © 4.murat/Shutterstock

Një rritje e konsiderueshme e pagës minimale përpara zgjedhjeve vendore në Turqi do të ofrojë lehtësim për familjet, por gjithashtu do të paraqesë sfida në menaxhimin e inflacionit.

Qeveria e Turqisë gati do të dyfishojë pagën minimale në 17,002 lira (520 €) në muaj vitin e ardhshëm, për të kompensuar inflacionin në rritje në vend, rreth 62% në nëntor 2023.

Rritja e mprehtë synon të ndihmojë me koston e lartë të jetesës dhe mund të tërheqë votuesit përpara zgjedhjeve vendore në muajin mars të vitit të ardhshëm.

Rritja është dyfishi i normës në fillim të këtij viti dhe shënon një rritje prej 49% nga rregullimet e bëra në mes të vitit. Në Turqi, afërsisht një e treta e popullsisë së saj prej 86 milionë banorësh marrin një pagë minimale.

“Ne jemi të kënaqur të përmbushim edhe një herë zotimin tonë për të parandaluar që punonjësit tanë të shtypen nga inflacioni,” tha Ministri i Punës Vedat Işıkhan.

Luftimi i inflacionit

Megjithatë, kjo rritje pritet të shtyjë më tej inflacionin shumë të lartë të vendit. Një krizë valutore në fund të vitit 2021 shkaktoi inflacionin më të rëndë të Turqisë në 25 vjet, me lirën që u zhvlerësua rreth 35% kundrejt dollarit këtë vit dhe vazhdon të zhvlerësohet.

Për të luftuar inflacionin dhe krizën e monedhës, banka qendrore ka rritur së fundmi normën e saj bazë në 42.5%, duke ofruar rritjen e saj të shtatë radhazi të normës së interesit.

Por banka sinjalizoi se rritja e normave mund të përfundojë së shpejti.

“Komiteti parashikon të përfundojë sa më shpejt ciklin shtrëngues”, thuhet në një deklaratë të Komitetit të Politikës Monetare. “Shtrëngimi i politikës monetare do të qëndrojë për aq kohë sa të jetë e nevojshme për të siguruar stabilitet të qëndrueshëm të çmimeve.”/ Euronews

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *