Në dekadën e kaluar, blerja e rrobave të përdorura u normalizua dhe madje më të famshmit hynë në aksion përmes shkëmbimeve dhe shitjeve të veshjeve të tyre të dizajnuara më parë. Blerësit po u paguajnë stilistëve të TikTok qindra dollarë për “pako” veshjesh të kursyera dhe sponsori i modës i shfaqjes popullore të realitetit britanik Love Island, i cili kaloi në një markë të modës së shpejtë në eBay.

Megjithatë, sado e madhe të jetë mundësia, ka një problem të madh. Nga dyqanet lokale të sendeve të para deri te shitësit e mëdhenj në internet të dorës së dytë, është e vështirë të gjesh biznese veshjesh të zotëruara paraprakisht që në fakt sjellin një fitim.

Ndarësit fitimprurës të veshjeve të përdorura në Mbretërinë e Bashkuar kanë dalë jashtë biznesit, duke përmendur kostot e larta të punës dhe cilësinë degraduese të veshjeve që marrin. Në qytetin e Nju Jorkut, banorët e Bruklinit ankohen duke qëndruar në radhë për një orë për të dërguar rrobat në dyqanin e famshëm Beacon’s Closet, dhe duke u paguar vetëm 18 dollarë (14,20 £) për një çantë të plotë me rroba të përdorura. Që në vitin 2016, rishitësit e tregut në Ganë – një nga përfituesit më të mëdhenj të modës së përdorur nga Evropa – po ankoheshin gjithashtu për rënien e cilësisë dhe fitimeve, dhe që nga ajo kohë është përkeqësuar.

Problemi është ai i ekonomisë. Me rritjen e markave të modës ultra të shpejta dhe ultra të lira, vëllimi i veshjeve të prodhuara dhe të dërguara globalisht vazhdon të shpërthejë dhe konsumatorët po shkojnë më shumë pas tyre.

Sipas një studimi të vitit 2023, një shoqatë e madhe bamirëse suedeze duhet të paguajë për të djegur 70% të veshjeve të dhuruara, sepse ato janë me cilësi shumë të ulët për t’u shitur në dyqan ose për të eksportuar. Nga veshjet që eksportohen në Ganë, 40% hidhen pothuajse menjëherë.

“Ka një tepricë të veshjeve, që është duke ulur vlerën e perceptuar dhe vlerën reale të gjithçkaje.” thotë Liz Ricketts, bashkëthemeluese dhe drejtore ekzekutive e The Or Foundation, një organizatë jofitimprurëse që hulumton tregun Kantamanto të Ganës, një nga shkëmbimet më të mëdha të veshjeve në botë. /doramagazine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *