Bota e bukurisë pas pandemisë ka pushtuar një klientelë të re: të rinjtë, paraadoleshentë të moshës 8 deri në 13 vjeç, të cilët kanë zbuluar botën e pasur dhe të larmishme të kozmetikës, falë markave efektive me çmime të arritshme. Ata quhen fëmijët Sephora, sepse i shpenzojnë paratë e tyre të xhepit në dyqanet e bukurisë, pa kërkuar këshilla nga nëpunësit.

Ata po përdorin produkte për kujdesin për lëkurën duke përfshirë AHA, BHA, vitaminën A (retinoidet) dhe vitaminën C, duke eksperimentuar dhe duke dëmtuar lëkurën e tyre, me pasoja që variojnë nga acarimi, alergjitë, dermatiti. Hashtaget #atopicdermatitis dhe #keratosipilars, jo çuditërisht, kanë kaluar deri më sot 40 milionë shikime në TikTok. Bashkëpunëtorë të këtij fenomeni janë të njëjtët prindër që shoqërojnë fëmijët e tyre në dyqanet kozmetike dhe mbyllin sytë para krijimit të videove që postojnë në rrjetet sociale, në të cilat fëmijët tregojnë aftësitë e tyre në aplikimin e kremrave në moshën 10-vjeçare.

Fenomeni i lindur në SHBA tashmë po përhapet në gjithë botën dhe po shkakton shumë shqetësim. Kush mund ta ndalojë realisht këtë proces të konsumit bulimik dhe të pakontrolluar të kozmetikës te paraadoleshentët, i nxitur edhe nga rrjetet sociale ku të gjithë rekomandojnë produkte bukurie?

Edhe pse ka zëra se dyqanet e mëdha të bukurisë po mendojnë të ndalojnë shitjen e kremrave për të miturit nën një moshë të caktuar, në Suedi zinxhiri kryesor i farmacive, Apotek Hjärtat, e ka miratuar këtë vendim për fëmijë nën 15 vjeç. Zgjidhje tjetër mund të jetë që vetë markat kozmetike të investojnë në trajnimin e klientëve të tyre. Një hap i parë u hodh nga markat: The Ordinary, Dove dhe Shiseido që po bëjnë fushata informuese mbi “sëmundjen” e re të Gen Z dhe Alpha, të ashtuquajturën ankthi i moshës, që i shtyn ata të blejnë produkte kozmetike për të parandaluar plakjen. Por a nuk mund të ishte e dobishme të tregoheshe edhe më e qartë dhe të shkruhet në paketimin e produktit, ato që janë të ndaluara për fëmijët nën 20 vjeç?/Burimi: VanityFairItalia./doramagazine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *