Oh, TikTok. Një ditë të duam, ditën tjetër duam të të fshijmë përgjithmonë. Ka raste kur nuk mund ta imagjinojmë të jetojmë pa ty – dua të them, na ke mësuar për disa nga tendencat tona të preferuara të kujdesit të lëkurës.

I fundit ka të bëjë me lëkurën e bananeve, ta aplikosh në të gjithë fytyrën, mund të heqë qafe rrudhat dhe të zëvendësojë nevojën për neurotoksina si Botox. Ndërsa fillimisht nuk ishim të bindur, numri i njerëzve në platformë që pretendonin se funksionon me të vërtetë na dha një pauzë për të menduar.

Për të zgjidhur një herë e mirë debatin, prestigjozja PopSugar ka folur me ekspertët e kujdesit të lëkurës Kunal Malik, MD, dermatologe e përgjithshme dhe kozmetike e certifikuar nga bordi, Greeta Yadav, MD, dermatologe e certifikuar nga bordi dhe themeluese e FACET Dermatology, dhe Nina Sedighi.

Përfitimet e përdorimit të lëkurës së bananes në lëkurën tuaj

E thënë thjesht: po, ka disa përfitime nga fërkimi i lëkurës së bananes në lëkurën tuaj – por TikTok nuk e ka plotësisht të drejtë. “Nuk ka studime konkrete shkencore që mbështesin përdorimin e lëvozhgave të bananes në fytyrë apo lëkurë në përgjithësi”, thotë Dr. Malik për POPSUGAR. “Ne e dimë se lëkura e bananes përmban shumë komponime bioaktive duke përfshirë antioksidantë si acidi askorbik, karotina dhe cianidina, dhe antioksidantët mbrojnë lëkurën nga aktiviteti inflamator dhe dëmtimi”.

Përveç kësaj, Dr. Malik shton, “Lëvoret e bananes janë gjithashtu të pasura me tanine dhe vitaminë A, e cila gjendet në retinole dhe retinoidë, dhe të dyja këto komponime mund të jenë të dobishme për tonifikimin dhe shtrëngimin e lëkurës.”

Megjithatë, pavarësisht se janë të mbushura me këta përbërës të mirë për ju, Dr. Malik thotë se nuk ka gjasa që ata të bëjnë ndonjë gjë kur përdoren në këtë formë. “Realiteti është se komponimet e dobishme për lëkurën që gjenden në [lëvozhgat e bananes] ka të ngjarë të mos përthithen nga lëkura në nivel molekular dhe çdo përfitim aktual, do të ishte jetëshkurtër dhe i përkohshëm.”

A mund të ndikojë ngrënia e bananeve në lëkurën tuaj?

Nëse nuk keni vendosur të përdorni banane në rutinën tuaj, Dr. Malik dhe Dr. Yadav bien dakord se konsumimi i tyre mund të jetë një alternativë më e mirë. “Bananet janë një pjesë e vlefshme e një diete të ekuilibruar”, thotë Dr. Yadav. “Ato janë natyralisht të pasura me kalium, i cili ndihmon në balancimin e hidratimit të trupit tuaj, dhe lëkura e hidratuar shkëlqen dhe duket më e shëndetshme se lëkura e dehidratuar”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *