A është e mundur që dikush në Evropë të ketë tashmë një politikë të gjelbër tetë shekuj më parë? Qëndrueshmëria mjedisore dhe kujdesi për shëndetin e komunitetit janë koncepte kaq aktuale sot, saqë ato merren edhe si të mirëqenë. Megjithatë, në fushën ekologjike mund të shohim qytete që janë shumë më përpara se të tjerët, sepse prej shekujsh kanë të bëjnë me marrëdhëniet midis njerëzve dhe mjedisit. Prandaj është e drejtë të pyesim veten se çfarë mund të mësojmë nga përvoja e tyre.

Augsburg qyteti i ujit
Një rast interesant është ai i Augsburg, një nga qytetet më të vjetra bavareze në Gjermani, i cili emrin e tij latin ia detyron themeluesit të tij në vitin 15 para Krishtit, perandorit romak Augustus. Tetë shekuj më parë, në mesin e mesjetës, autoritetet komunale të Augsburgprojektuan një sistem të shpërndarjes së ujit të burimit – publik dhe falas – të aftë për ta mbajtur atë të pastër dhe të disponueshëm për të gjithë, sepse tashmë ishte kuptuar se uji i pijshëm dhe i sigurt. do të kontribuonte për shëndetin e qytetarëve. Kështu sëmundjet dhe murtajat u pakësuan.

«Një kanal nëntokësor rregullonte rrjedhën dhe e mbante ujin e burimit për pije të ndarë nga uji i lumit që përdorej për punë nga artizanët. Ky sistem i ndarjes dhe shpërndarjes së ujit – uji i pijshëm dhe uji i punës – u zhvendos nga 160 rrota uji në kanale, në një rrjet 200 kilometrash të rrugëve ujore”, shpjegon Sibylla Holtz, udhërrëfyes i autorizuar për të marrë vizitorët midis sekreteve të Qytetit të Ujit.

Ishte një kryevepër e vërtetë e inxhinierisë hidraulike për të mbrojtur shëndetin publik dhe mjedisin, e menaxhuar nga korporata Water Guardians dhe mbeti aktive nga shekulli i pesëmbëdhjetë deri në 1879. Dy nga Kullat e Ujit mund të vizitohen ende. Në vitin 2019, Augsburg u bë një sit i Trashëgimisë Kulturore të UNESCO-s.

Në shkollën e ekologjisë
I rrethuar nga pyje dhe burime, sot Augsburg është një qytet i gjelbëruar që mëson në çdo kuptim. Për pasurinë e gjelbërimit urban, shtigjet e biçikletave, materialet e ricikluara, kanalet e ujit që hyjnë në qytet si arteriet e lëngshme nga lumenjtë Lech dhe Wertach, aq sa në zonën e qytetit ka deri në 500 ura. Por Augsburg është gjithashtu një lider sepse ka qenë në gjendje të vlerësojë, shpjegojë dhe hapë sistemin e lashtë të ujit për të gjithë.

Gjatë gjithë historisë së tij Augsburg ka qenë në gjendje të kujdeset për të mirën publike edhe nga pikëpamja socio-ekonomike. Falë vizionarëve si bankieri dhe tregtari i rrobave Jakob Fugger, i cili në 1521 krijoi një kompleks të paprecedentë, Fuggerei, i kompletuar me një kishë dhe padyshim pompa për ujë të pijshëm. Lagjja – një pamje befasuese e mirëqenies – ishte menduar për të varfërit të cilët vetëm atje mund të kishin strehim të mirë me koston simbolike të një florini në vit, në këmbim të recitimit të tre lutjeve ditore për familjen Fugger.

Porta mesjetare Jakobertor në Augsburg.

Një institucion që e ka ruajtur veten jashtëzakonisht: sot distrikti më i vjetër i banesave publike në botë, i cili priti edhe Franz Mozart, stërgjyshin e Wolfgang, mirëpret njerëzit në nevojë në 140 apartamentet e tij për 88 cent në vit, të gjitha të menaxhuara nga fondacioni Fugger. Fuggerei është një qytet brenda qytetit, i cili ruan një qetësi të lashtë, ekspozon numrat e parë të shtëpive të Augsburgut në dyer dhe tërheqjet prej hekuri të këmbanave të hyrjes, secila e ndryshme nga tjetra, për të njohur shtëpinë e dikujt me prekje në errësirën e netët pa energji elektrike.

Në anë të pemëve
Në ditët e sotme, mirëqenia shprehet edhe duke promovuar praninë e natyrës në jetën e përditshme. “Ne po lidhim gjelbërimin e mobiljeve të rrugës me të gjitha parqet dhe kopshtet publike, gjithsej 350 hektarë, për të krijuar një unazë të gjelbër si brenda dhe jashtë qytetit”, thotë Anette Vedder, biologe dhe drejtoreshë e Urban Green and Departamenti i Kopshtit Botanik. “Ekziston edhe “Aleanca për Pemët”, një shoqatë që mbështet kauzat e gjelbërta dhe kundërshton prerjen e sipërfaqeve të gjelbra publike”. Rezultatet janë të dukshme.

Banorët e Augusta mund të përfitojnë nga një pyll i qytetit, i cili këtë sezon është i veshur me të gjitha nuancat e kuqe dhe portokalli. Pamje madhështore ku mund të luani sport, të ecni ose të çikloni përgjatë brigjeve të Lech dhe në urën Hochablass, kryqëzimi kryesor që përcjell ujin e lumit në kanalet urbane. Për më tepër, qytetarët mund të shijojnë një kopsht botanik prej pesë hektarësh me tre mijë specie. Është sigurisht një natyrë e zbutur nga dora e njeriut, por jo vetëm për qëllime estetike.

Kopshti i trëndafilave, ai italian, gardhe gjermane barok që fshehin kopshtin e perimeve: janë modele për ata që duan të marrin frymëzim për një hapësirë ​​të vogël të gjelbër shtëpiake. Këtu mund të ecni edhe mes pavioneve, ujëvarave dhe myshqeve të kopshtit magjepsës japonez, të frymëzuar nga parimi yin/yang. Një vend për të rritur ndërgjegjësimin mjedisor: «Projekti ynë i ardhshëm është futja e bimëve të dobishme për jetën e bletëve, duke edukuar njerëzit të bëjnë të njëjtën gjë: Unë vetë rrit lule posaçërisht për bletët në kopshtin tim» shton Anette Vedder. Filipine Welser, farmaciste-herbaliste nga Augsburgu në shekullin e 16-të dhe gruaja morganatike e Ferdinandit II të Austrisë, do të ishte krenare për të: ajo la një libër me mbi 200 receta të mjekësisë bimore. Herë pas here shpirti i saj ende ecën këtu, në kopshtin e bimëve mjekësore të ngjashme me atë që kultivonte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *